Zdroj: CzechTrade

Australská centrální banka i přes očekávání nezvýšila úrokovou sazbu

Centrální úroková sazba zůstává i nadále na 4,10 procentech. O tom že si Australané od dalšího zvyšování sazeb mohou oddychnout, ale nejsou přesvědčeni někteří odborníci.

Říjen je čtvrtým měsícem v řadě, kdy Australská centrální banka (RBA) drží sazbu na stejné úrovni. Banka se odvolává na nezbytnost získání více ekonomických dat pro případné změny úrokové sazby.

Ilustrační fotografie

Nicméně banka detailně sleduje inflaci a připouští, že další zvyšování sazeb nelze vyloučit. Bude to záležet na datech z trhu a zvážení všech rizik, které by s sebou další zvyšování úrokové sazby neslo.

Vláda bude detailně monitorovat vývoj ekonomiky ve světě, útraty domácností, vývoj situace na trhu práce a inflace. Nejčerstvější ukazatel spotřebitelských cen udává mírný 5,2procentní meziroční růst. Vedení banky uvedlo, že za růstem cen zboží stojí zejména volatilní položky jako pohonné hmoty a s tím spojené vyšší náklady na výrobu.

ExportMag.cz: Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Profesor ekonomie z RMIT University si ale nemyslí, že Australané kteří jsou již nyní zatíženi vysokými náklady na živobytí, si mohou oddychnout.

Trh s pronájmy bydlení je v Austrálii napjatý, což vyvíjí tlak na inflaci. Ceny nemovitostí stagnují, v čemž hrají roli dva faktory, které jdou proti sobě. Vysoké úrokové sazby razantně snížily počet zájemců o bydlení, a zároveň navyšují náklady na výstavbu nových domů, což zapříčiňuje nižší přísun nových nemovitostí.

Na globálním trhu je pravděpodobné, že před koncem tohoto roku dojde ke zvýšení centrální úrokové sazby ve Spojených státech. Pokud se tak stane, pak nové vyšší sazby zůstanou v platnosti déle. Austrálie je vystavena podobnému riziku. Australský dolar v poslední době oproti americkému výrazně oslabil, což by mohlo tlačit na zvyšování cen prostřednictvím importu.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Austrálie.
Zdroj: www.9news.com.au

• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme