Australské ceny domů vzrostly o 0,8 %

Na australském trhu s nemovitostmi došlo v posledních měsících k navýšení cen, což se viditelně projevuje obzvláště v hlavních městech dílčích států.

Národní trh s nemovitostmi zaznamenal největší měsíční nárůst v průběhu posledních dvou let. Vnitrostátní trh s nemovitostmi za poslední měsíc vzrostl o 0,8 %, přičemž růstové trendy nabírají určité tempo zejména v největších hlavních městech. Ceny domů v nejlidnatějším městě Austrálie Sydney vzrostly o 1,9 %, Melbourne v posledním čtvrtletí zaznamenal nárůst o 1,8 %. Hobart byl jediným městem, jehož ceny se zvýšily během uplynulých tří měsíců o 1 %, zatímco v Perthu došlo naopak k poklesu o 1,8%, jež následoval Darwin se snížením o 1,7 %.

Výrazný nárůst těchto hodnot v průběhu nedávných měsíců je v souladu s neustálým zvyšováním aukčních sazeb. Je více než pravděpodobné, že poptávka a důvěra kupujících Australanů reagují na pozitivní účinek stabilní federální vlády, jakož i na nižší úrokové sazby, snížení daní v podobě daňových úlev a mírné uvolnění úvěrových standardů. Obecně lze říci, že většina cyklů růstu nemovitostí silně koreluje se širokým trendem v oblasti úvěrů.

Zdroj: news.com.au
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Sydney.

• Teritorium: Austrálie

Doporučujeme