Aviatic MRO se v Litvě chystá otevřít největší středisko pro opravu letadel v Evropě

Litevské mezinárodní letiště Šiauliai by se mělo stát evropským střediskem pro opravy letadel.

Investice ve výši 20 mil. eur má směřovat na vytvoření jednoho z největších zařízení pro údržbu, opravy a generální opravy letadel v Evropě.
Litevská společnost Aviatic MRO začne s pracemi na začátku r. 2020 úpravou 23 tis. m2 na mezinárodním litevském letišti Šiauliai a získáním 1 tis. vysoce kvalifikovaných techniků v oblasti letectví. Společnost bude zajišťovat servisní služby pro letadla Airbus A320, Boeing 737 Classic a Boeing 737 Next Generation.
Mezinárodní letiště Šiauliai se nachází 3 hodiny od hlavních evropských leteckých hubů a disponuje jednou z nejdelších přistávacích drah v Pobaltí. Zároveň má k dispozici veškeré potřebné vybavení pro zacházení s největšími letadly na světě.
V říjnu podepsala společnost Aviatic MRO dohodu o spolupráci s mezinárodní půjčovnou letadel World Star Aviation, která vlastní téměř 100 letadel. 
Zatímco Aviatic MRO předpokládá, že kompletní služby začne nabízet v r. 2021, veškeré vybavení potřebné pro opravy malého rozsahu bylo již získáno. To znamená, že Šiauliai může začít přijímat objednávky na menší opravy již během příštích několika měsíců.
V hangáru bude prostor pro 8 letounů. Prostor bude zahrnovat dílnu, výrobnu kovových částí, zařízení pro opravy včetně oprav brzd, dále lakovací, skladovací a administrativní prostory. Vzhledem k tomu, že letiště Šiauliai může pojmout až 30 letadel současně, je možné najednou obsluhovat a servisovat více strojů.

Zdroj: The Baltic Course, 13.12.2019
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Riga.

• Teritorium: Litva
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme