Bankovky přenášejí koronavirus. Bezkontaktní karty snižují riziko nákazy podnikatelů

České banky už vydávají výhradně bezkontaktní karty, nebo to plánují. Naopak méně reálně vypadá zvýšení současného limitu pro bezkontaktní platby, která by podle odborníků zabralo několik týdnů. 

Koronavirus může zůstat na bankovkách desítky dní.

I když se život v Česku téměř zastavil, nákupy základních potravin a dalších nezbytných věcí pokračují i v době vrcholící pandemie koronaviru. Hotovostní platby přitom mohou pro podnikatele v prodejnách i pro zákazníky představovat riziko. „I bankovky mohou přenášet koronavirus. Virus chřipky na nich přežívá až 17 dní, na některých je tolik bakterií jako na záchodovém prkénku,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Současné šíření koronavirové nákazy podle něj možná povede k významnému omezení, či dokonce úplnému zrušení hotovosti a hotovostních plateb. „V době postupu globální pandemie se totiž do popředí dostává otázka hygieničnosti hotovosti. Americká centrální banka počátkem tohoto měsíce nařídila karanténu fyzickým dolarům, jež stáhla z Asie za účelem jejich začlenění do oběhu v USA,“ zmínil Lukáš Kovanda. V čínské provincii  Kuang-tung přistoupila pobočka čínské centrální banky dokonce k fyzické likvidaci peněz, které obíhaly v rizikovém prostředí.

I když Česká národní banka zatím neplánuje omezování hotovosti, zejména mladí lidé budou v důsledku šíření koronaviru rychleji přecházet na zcela bezhotovostní platební styk, což by mohlo uspíšit konec hotovosti.

Bezkontaktní šampion

Česko patří v Evropě na špici v používání bezkontaktních platebních karet, které jsou výrazně bezpečnější než hotovost nebo karty, které je třeba zasunovat do čtecích terminálů. Mezi kartami vydávanými tuzemskými bankami přitom bezkontaktní karty dominují. „Už od roku 2013 vydáváme pouze bezkontaktní karty,“ říká mluvčí Air bank Jana Karasová. Také všechny karty vydávané ČSOB a Poštovní spořitelnou jsou bezkontaktní.

Bezkontaktní platby snižují riziko přenosu infekce. | Foto: Shutterstock

Podobně jsou na tom další banky. „Česká spořitelna zavedla bezkontaktní karty jako první velká banka už v roce 2011 a v současnosti tento typ karty používá drtivá většina našich našich klientů. V současné době evidujeme téměř 2,9 milionu aktivních karet. Pokud klient výslovně chce platit kontaktně, může o to zažádat a vyhovíme mu, ale těchto případů je naprosté minimum,“ zmiňuje Lukáš Kropík z tiskového odboru České spořitelny.

Přesto jsou majitelé karet některých bank vydaných v posledních měsících nepříjemně překvapení, že jejich karta bezkontaktní platbu nezvládá. I ty jsou však v menšině a do budoucna by měly zmizet úplně. „Za měsíc únor 2020 tvořil podíl vydaných bezkontaktních karet 98,4 procenta. Většina našich karet, které máme v nabídce, je bezkontaktních a primárně nabízíme klientům tyto karty. V případě, že by klient požadoval kartu bez bezkontaktní funkcionality, dokážeme mu vyjít vstříc, může si o takovou kartu požádat,“ konstatuje Štěpán Dlouhý, mluvčí mBank a navazuje: „Naším záměrem do budoucna je nabízet jen bezkontaktní karty.“

Limit se nezvýší

Jediným problémem u bezkontaktních plateb zůstává v době pandemie koronaviru příliš nízký limit, kdy není třeba potvrzovat PIN, u čehož se lidé musí dotýkat klávesnice na terminálu v prodejně. Lidé tak skutečně bez kontaktu mohou platit jen útratu do 500 korun.

O zvýšení limitů plateb žádají především doručovací společnosti.

Ohroženi jsou zejména pracovníci doručovacích služeb, kteří rozvážejí balíčky z e-shopů. Ti jsou nyní, po uzavření řady kamenných obchodů, velmi vytíženi. „Naši kurýři prosí bankovní instituce, aby v tomto složitém období zvážily možnost dočasného navýšení limitu pro bezkontaktní platby, a lidé tak nemuseli ručně zadávat PIN. Jako prevenci před kontaminací platebního terminálu v současnosti používáme vyměnitelné mikrotenové sáčky a dezinfekci, situaci by však velice prospělo, kdyby každý druhý zákazník nemusel PIN kód vůbec zadávat.“ dodává Pavel Včela, ředitel doručovací společnosti GLS pro Českou republiku.

Úpravu ale banky nechystají. „Taková změna by zabrala několik týdnů, změnu limitu by bylo třeba provést nejen u vydavatelů karet, ale také u poskytovatelů terminálů, zvýšením limitu by vzrostlo i riziko podvodů a především, během přechodu na nový limit by se velmi zvýšilo riziko technických problémů. Nyní platební styk funguje bezproblémově a není tedy v zájmu bank ani klientů, aby se ke změně limitu, která by mohla tento bezproblémový stav narušit, přistupovalo,“ popisuje Jana Karasová.

Další banky se podobné změně nevyhýbají, pokud k ní přistoupí další partneři. „Zvýšení limitu pro bezkontaktní platby nezávisí jen na nás jako na vydavateli karet. Je to hlavně na poskytovatelích terminálů, kteří musí primárně tyto limity upravit, aby mohli naši klienti takové platby realizovat. V případě, že takovou změnu poskytovatelé terminálů umožní, jsme takovou změnu připraveni nabídnout klientům na našich platebních kartách,“ uzavírá Štěpán Dlouhý.

Podle odborníků bude do budoucna sílit tlak na to, aby všichni podnikatelé platby kartami přijímali. Nejen kvůli menšímu riziku šíření nákaz, ale i transparentnějšímu převodu tržeb. Kromě platebních karet se v posledních měsících rozšiřují i další bezhotovostní metody plateb. S pomocí mobilních telefonů lze platit technologiemi Google Pay nebo Apple Pay.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Doprava, logistika

Doporučujeme