Bankrotové prázdniny: V červenci výrazně ubylo úpadků podnikatelů

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů byl v červenci zhruba o třetinu nižší než o měsíc dříve. V prvním prázdninovém měsíci bylo podáno také méně insolvenčních návrhů než obvykle.

V červenci 2023 bylo v Česku vyhlášeno 50 bankrotů obchodních společností, 333 úpadků fyzických osob podnikatelů a 931 osobních bankrotů. Ve všech kategoriích šlo v kontextu letošního roku o podprůměrný počet.

Ilustrační fotografie | Shutterstock

Zároveň bylo podáno 76 návrhů na bankrot obchodních společností a 1 013 návrhů na osobní úpadek. V případě fyzických osob podnikatelů šlo o 352 návrhů. Ukazují to data portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

 „Červenec bychom mohli nazvat obdobím bankrotových prázdnin. V kategorii fyzických osob podnikatelů jde o zatím nejnižší počet bankrotů v porovnání s ostatními měsíci tohoto roku. Netradičně nízký byl také počet návrhů na úpadek u obchodních společností,“ prozrazuje analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

V létě bývají statistiky příznivější

Nižší počty jsou podle Kameníčkové nicméně dány také letním obdobím, kdy bývá omezená pracovní doba na úřadech a běžných pracovních dnů je díky svátkům méně.

Počet bankrotů obchodních společností se oproti červnu zvýšil jen o tři případy, i tak však šlo v kontextu roku o jeden ze slabších měsíců. Počet návrhů se u firem meziměsíčně snížil o 33. U fyzických osob podnikatelů byl počet úpadků meziměsíčně nižší o 162 (návrhů bylo o 133 méně).

V prvním pololetí se oproti loňsku snížil počet bankrotů firem, podnikatelů i obyvatel 

Dle obratu je největší firmou s vyhlášeným bankrotem v červenci Urban Survival. Této společnosti v roce 2020 a 2021 sice rostly tržby, ale předloňský rok skočil hlubokou ztrátou, kvůli čemuž měla záporný vlastní kapitál.

Mezi největší podniky, u kterých byl v červenci podán insolvenční návrh, patří společnost MSA, výrobce průmyslových armatur nebo Premiot Group podnikající s nemovitostmi.

Bankrotů dlouhodobě ubývá

Za posledních dvanáct měsíců byl vyhlášen bankrot u celkem 676 obchodních společností, o 45 méně než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 1 041 návrhů na firemní úpadek, to jest o 8 méně než v předchozích 12 měsících.

Za poslední rok se také snížil počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, a to o 837 na 4 913. Insolvenčních návrhů bylo na podnikatele v posledních 12 měsících podáno 5 212, o 722 méně než o rok dříve.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v červenci vyhlášeno v Praze (22) a v Jihomoravském kraji (5). Naopak žádný případ nebyl hlášen v Jihočeském kraji.

Na 10 tisíc aktivních firem připadlo v posledních 12 měsících nejvíce úpadků v Ústeckém a Pardubickém kraji (shodně 20). Z oborů je na tom nejhůře odvětví obchodu (16 případů), profesních vědeckých a technických činností a stavebnictví (shodně 8). Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů zaznamenaly Moravskoslezský kraj (46), Praha (40) a Středočeský kraj (33).

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme