Bankrotů fyzických osob ubylo, firmy jsou na tom hůř

Ve třetím čtvrtletí klesly v Česku meziročně počty bankrotů podnikatelů i osobních bankrotů. Případů firem, které se takto dostaly do kritické situace, od července do září přibylo.

Během letošního třetího čtvrtletí bylo vyhlášeno 162 bankrotů obchodních společností, 1 459 případů evidují statistici u fyzických osob podnikatelů. U 3 600 lidí byl vyhlášen osobní bankrot.

Shutterstock

V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná u firemních úpadků o mírný nárůst, u zbývajících dvou kategorií pak o pokles. Zároveň bylo podáno 264 návrhů na úpadek obchodních společností, 1 505 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 3 658 návrhů na osobní bankrot.

Zatímco u obchodních společností se počet insolvenčních návrhů oproti loňsku zvýšil, v dalších dvou kategoriích se snížil. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF. 

Insolvenčních návrhů u podniků bylo v uplynulých třech měsících podáno o 59 (29 procent) více než ve stejném období loni, u fyzických osob podnikatelů se jejich počet meziročně snížil o 341 (18 procent). 

Ekonomická situace situaci nezlepší

„Vzhledem k (jen) mírnému ekonomickému oživení, růstu cen energií a dalších vstupů, nedostatku meziproduktů a materiálů a ztíženému přístupu k úvěrům lze očekávat v následujícím období nárůst počtu bankrotů společností i podnikatelů,“ říká analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. 

Firemních bankrotů bylo loni nejméně za 12 let. Pomohl Lex Covid

V průběhu září bylo v České republice vyhlášeno 52 úpadků obchodních společností a 513 bankrotů fyzických osob podnikatelů, u obou kategorií jde o mírný meziměsíční pokles. Insolvenčních návrhů pak bylo podáno u firem 92 (meziměsíčně o 12 více). 

Za posledních dvanáct měsíců byl vyhlášen úpadek u 17 z každých 10 tisíc aktivních obchodních společností. V poměru k počtu firem bylo nejvíce bankrotů za poslední rok vyhlášeno v Karlovarském kraji, kde se jednalo o 28 případů na 10 tisíc aktivních OS. Následuje Liberecký kraj s 22 bankroty a Praha s 21 případy.

Nejvíce krachují firmy v dopravě a skladování 

Nejvíce případů na 10 tisíc aktivních podniků bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (25), v administrativních činnostech (25) a v ubytování a stravování (20). Nejméně úpadků pak zaznamenaly firmy v odvětví vzdělávání a zdravotní a sociální péče (4) a v oboru informačních a komunikačních činností (5). 

V celém Česku byl za poslední rok vyhlášen úpadek průměrně u 59 z každých 10 tisíc aktivních fyzických osob podnikatelů. Nejvíce fyzických osob podnikatelů (FOP) pak v posledních 12 měsících zbankrotovalo v Ústeckém kraji, kde se jednalo o 119 bankrotů na 10 tisíc aktivních fyzických osob. Následuje Karlovarský kraj se 103 úpadky a Liberecký kraj s 90 případy. Poměrově nejméně bankrotů naopak zaznamenala Praha. 

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme