Bankrotů podnikatelů opět přibývá, v únoru jich bylo nejvíc od června 2023

V průběhu února bylo v Česku vyhlášeno 467 bankrotů fyzických osob podnikatelů a zároveň bylo podáno 513 návrhů na úpadek. V obou případech jde o meziroční růst. A obě čísla jsou také vyšší než letos v lednu.

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Zvyšuje se také počet insolvenčních návrhů.

Ilustrační fotografie

Čísla ovšem nejsou nijak alarmující, z dlouhodobého hlediska počet podnikatelských bankrotů víceméně stagnuje. A v loňském roce byl dokonce nejnižší za celou dekádu.

„Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů byl v únoru nejvyšší od loňského června a již druhým měsícem pozorujeme jeho růst. Větší množství podnikatelských bankrotů v blízké budoucnosti naznačuje také zvyšující se počet insolvenčních návrhů. Na druhou stranu podíl nevýkonných úvěrů podnikatelů na objemu jejich úvěrů i nadále vykazuje klesající tendenci a jejich vklady rostou rychleji než jejich dluh,“ popisuje analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Za posledních dvanáct měsíců bylo vyhlášeno 5 114 podnikatelských bankrotů, o 102 více než ve stejně dlouhém předchozím období. Zároveň bylo podáno 5 445 návrhů na bankrot, zhruba o 160 více než v předchozích dvanácti měsících.

CRIF: V loňském roce bankrotovalo nejméně podnikatelů za poslední dekádu

Nejvíce případů bylo v únoru zaznamenáno v Moravskoslezském kraji (77 úpadků), Praze (63) a Středočeském kraji (47), nejméně naopak na Vysočině (13) a Karlovarském kraji (16).

Za poslední rok připadlo nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních podnikatelů v Ústeckém kraji (79), nejméně pak na Zlínsku (31) a v Praze (33). Z dlouhodobého hlediska se pořadí krajů dle míry rizika výrazně nemění.

Nejvíce podnikatelských úpadků v únoru zaznamenalo odvětví stavebnictví (107), kde se počet případů zvýšil poměrně výrazně, a obchodu (65). Na 10 tisíc subjektů za posledních dvanáct měsíců připadlo nejvíce vyhlášených bankrotů v odvětví dopravy a skladování (63) a ve stavebnictví (42).

Nejnižší počet případů na 10 tisíc podnikatelů vykázalo již tradičně odvětví vzdělávání, zdravotnických a sociálních služeb (6) a dále informační a komunikační technologie (8).   

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme