Bankrotů podnikatelů v pololetí v meziročním srovnání ubylo

Počet firemních bankrotů byl letos od ledna do června nižší než prvním pololetí loňského roku, úpadků podnikatelů (fyzických osob) bylo nejméně od roku 2020.

V první polovině letošního roku bylo vyhlášeno 354 bankrotů obchodních společností, 2 870 úpadků fyzických osob podnikatelů a 7 468 osobních bankrotů.

Ilustrační fotografie

Zároveň bylo podáno 538 návrhů na bankrot obchodních společností, 2 945 případů u fyzických osob podnikatelů (nejméně za deset let) a 7 499 návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Zatímco počet bankrotů obchodních společností se oproti prvnímu pololetí loňského roku snížil o 32, počet návrhů mírně narostl.

Optimismus by byl předčasný

„Průměrný počet bankrotů obchodních společností za jeden měsíc dosáhl v letošním prvním pololetí na 59, ve stejném období za loňský rok to bylo 62 případů. I přes pozitivní vývoj v prvním pololetí se dá ale přepokládat, že v důsledku obtížných podmínek pro podnikání překoná celkový počet bankrotů firem za letošní rok údaj z roku 2021. Tento vývoj naznačuje i pokračující růst počtu návrhů na úpadek u obchodních společností,“ upozorňuje analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Úpadků fyzických osob podnikatelů je ve srovnání s prvním pololetím roku 2021 méně dokonce o 488. Počet návrhů u podnikatelů byl vůbec nejnižší za posledních deset let.

V květnu zbankrotovalo nejvíce podnikatelů od začátku roku

„Na rozdíl od obchodních společností je počet bankrotů fyzických osob podnikatelů blízký počtu návrhů na ně. Z toho lze odvodit, že soudní proces je v tomto případě poměrně rychlý,“ doplňuje Věra Kameníčková.

„Nízká čísla ve všech třech segmentech nejsou až tak překvapivá, protože v letošním roce je setrvale nízký objem úvěrů ohrožených nesplácením a klesá jejich podíl na celkovém objemu úvěrů. To sice vzhledem k výpočtu úvěrů ohrožených nesplácením odráží situaci před třemi měsíci, ale i tak je platební morálka na velmi dobé úrovni,“ popisuje analytička.

Bankroty v červnu: průměrná čísla

Trend z počátku roku potvrzují i červnová čísla. V červnu bylo vyhlášeno 60 bankrotů obchodních společností a 479 úpadků fyzických osob podnikatelů. Podáno bylo 100 návrhů na bankrot obchodních společností a 484 návrhů u podnikajících fyzických osob. Údaje jsou zhruba stejné jako v květnu.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v červnu vyhlášeno v Praze (35) a v Jihočeském kraji (5). Naopak žádný úpadek společnosti nezaznamenali v Ústeckém kraji. Mezi podnikateli zbankrotovalo nejvíce lidí v Moravskoslezském kraji (76) a na Ústecku (62).

Počet osobních úpadků se v prvním pololetí meziročně snížil o desetinu. Více na stránkách CRIF.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme