Bankroty mléčných farem v Japonsku

Krachy japonských producentů mléka dosáhly v roce 2022 svého desetiletého maxima. V loňském roce bylo vyhlášeno celkem čtrnáct bankrotů.

Tento počet se blíží úrovni z roku 2011, kdy bylo vyhlášeno 19 bankrotů v důsledku velkého východojaponského zemětřesení, tsunami a jaderné havárie.

Ilustrační fotografie

Hlavními faktory stojícími za nedávnými bankroty, jsou ruská invaze na Ukrajinu a pokles hodnoty japonského jenu, které zvýšily náklady na krmivo pro hospodářská zvířata. Například cena slámy meziročně vzrostla o 60 %.

Promítnutí rostoucích nákladů do cen produktů je nyní na hranici únosnosti. Podle statistik maloobchodních cen se cena kartonu mléka v roce 2022 zvýšila oproti předchozímu roku maximálně o 10 %, což naprosto neodráží zvýšené náklady na krmení dobytka. Dle Nihon Agri Newspaper 85 % mlékařů v zemi je v červených číslech a 60 % z nich uvažuje o ukončení činnosti.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Nedostatek másla, který nastal v roce 2008, podnítil zavedení vládních dotací na zvýšení výroby. Ta se náležitě zvedla, aby narazila na nejméně předvídatelnou překážku, covid-19. Pandemie uzavřela školy a zmrazila poptávku po mléku na školní obědy. Z nedostatku se rázem stal přebytek. Následně Rusko napadlo Ukrajinu a ceny krmiv prudce vzrostly. Japonští zemědělci, silně závislí na dovozu, se ocitli v krizi.

Autorka: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka, velvyslanectví ČR v Tokiu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme