Bavorsko chce výrazně posílit využití obnovitelných zdrojů

Bavorská vláda chce výrazně rozšířit využití obnovitelných zdrojů, které považuje za základní pilíř pro udržitelnou, energeticky nezávislou a k životnímu prostředí šetrnou budoucnost.

Hlavními kroky mají být zvýšení počtu větrných elektráren a větší využití fotovoltaiky, především na střechách veřejných budov, ale také stavba nových dobíjecích stanic.

Ilustrační fotografie

V oblasti výstavby větrných elektráren doposud v Bavorsku platí pravidlo „10H“, dle kterého musí být turbína vzdálena od nejbližšího obydlí minimálně desetinásobek své výšky. Toto nařízení bude upraveno.

Řadě ploch bude udělena výjimka z pravidla „10H“, například při stavbě turbín stojících na výcvikových střediscích armády či v lesích bude stačit pouze vzdálenost 1000 metrů k nejbližšímu obydlí. Bavorská vláda si od této změny slibuje výrazné zvýšení počtu větrných elektráren, pravidlo minimální vzdálenosti bylo dlouhodobě kritizováno jako hlavní brzda výstavby větrníků.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Využití sluneční energie patří již mnoho let k bavorským prioritám. Bavorsko se plánuje dále věnovat především výstavbě solárních panelů na veřejných budovách. Ministerstvo stavebnictví vyznačilo 1300 pro fotovoltaiku vhodných veřejných budov a rozhodlo, na kterých se již tento rok budou instalovat solární panely. Od 1. ledna 2023 bude instalace fotovoltaických zařízení povinná na nově postavených komerčních budovách, od 1. července 2023 poté na všech komerčních a veřejných budovách.

Velká poptávka po dobíjení

Popularita automobilů s alternativním pohonem v Bavorsku výrazně roste. V dnešní době již 4 z 10 nově registrovaných vozů v Bavorsku jezdí na alternativní pohon, u mnoha z nich se jedná o elektromobily. Koncem ledna 2022 bylo v Bavorsku registrováno 150 tisíc elektromobilů.

Kvůli vyššímu počtu elektrovozů je třeba výrazně zrychlit výstavbu dobíjecích stanic. Bavorsko disponuje nejvíce dobíjecími stanicemi ze všech německých spolkových zemí – má jich 12 tisíc, z toho 1500 vysokorychlostních. To však zdaleka nepokryje poptávku, především ve velkých městech. Počet dobíjení se v posledním čtvrtletí roku 2021 zečtyřnásobil.

Bavorská vláda oznámila plán do roku 2030 vystavět 70 tisíc dobíjecích stanic. České firmy mají v této branži v Německu rozhodně šanci, Generální konzulát ČR v Mnichově obdržel informaci, že česká společnost získala v jiné spolkové zemi velkou zakázku na dodávku sítě dobíjecích stanic.

Nově vypsané tendry v oblasti obnovitelných zdrojů mohou české firmy sledovat na portálu Svobodného státu Bavorsko. Obchodní úsek Generálního konzulátu ČR v Mnichově rád poskytne další informace k tomuto odvětví, včetně relevantních kontaktních osob a institucí.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Mnichově (Německo). Autoři: Petr Janoušek, ekonomický expert, Jan Kreuter, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme