Zdroj: CzechTrade

Belgická inflace klesá téměř na nulu

Nejvyšší inflaci zaznamenala Belgie v říjnu 2022, kdy dosáhla nejvyšší hodnoty 12,27 %. V letošním roce, kromě měsíce března, trvale klesá.

Míra inflace v Belgii klesla téměř na nulu, přičemž meziroční inflace se v říjnu snížila ze zářijové 2,39 % na 0,36 %. Za tímto poklesem stojí především snižující se ceny potravin a energií, kde inflace u potravin klesla z 11,15 % na 8,98 % a inflace u energií se snížila z -28,73 % na -37,15 %.

Ilustrační fotografie

Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny energií a volatilních potravin, se také snížila, a zůstává na úrovni 6,55 %. Celková meziroční inflace v Belgii od října předchozího roku, kdy dosáhla nejvyšší hodnoty 12,27 %, trvale klesá, vyjma krátkého růstu v březnu. Premiér Alexander De Croo vděčí za ekonomickou odolnost země podpůrným opatřením vlády během pandemie Covid-19 a energetické krize.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Někteří odborníci, například docent Stijn Baert z Gentské univerzity, však tvrdí, že pokles inflace je do značné míry způsoben srovnáním současných cen s historicky vysokou inflací v předchozím roce. Alternativní cenové ukazatele naznačují, že inflace v Belgii zůstává vysoká a zvyšuje se, přičemž meziměsíčně od září do října vzrostla o 0,3 %. Baert zdůrazňuje, že běžné ceny vzrostly o 12,7 % ve srovnání se situací před dvěma lety, což je výrazně více, než se očekávalo.

Existují obavy z nízké míry inflace ve srovnání s 2% cílem Evropské centrální banky (ECB), přičemž prezidentka ECB Christine Lagardeová vyjádřila obavy z možných nabídkových šoků v důsledku geopolitických faktorů, které by mohly vést k dalšímu růstu cen a zvýšení sazeb ECB v nadcházejících měsících. Zatímco na předchozích deseti zasedáních ECB sazby zvyšovala, nedávno poprvé po více než roce ponechala klíčové úrokové sazby beze změny.

Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Belgie.
Zdroj: BrusselsTimes.com

• Teritorium: Belgie | Evropa | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme