Belgická poptávka po solárních panelech roste i navzdory koronavirové krizi

V posledních letech se zvyšuje popularita instalování solárních panelů na střechy domů a firem, a to především ve vlámské části Belgie. Podíl výroby obnovitelné energie v Belgii každým rokem narůstá.

Obnovitelné zdroje energie celkově zajistily 21 % elektřiny spotřebované v roce 2019. Belgická poptávka po solárních panelech neustále roste i navzdory koronavirové krizi. Rostoucí trend využívání solárních panelů je zajímavou příležitostí pro české investory a výrobce solárních panelů či jejich komponentů.

Fotovoltaické solární parky v Belgii zajistily v roce 2019 produkci 4,3 TWh solární energie, tedy okolo 4 % celkové spotřeby energie. Vlámská část Belgie je schopna zajistit celkem 3 105 GWh solární energie. Pokud by všechny solární parky fungovaly na plný výkon, byly by schopny dodat přibližnou kapacitu energie tří jaderných elektráren. V nadcházejícím roce se nadále počítá s růstem podílu solární energie na belgické energetické spotřebě.

V roce 2019 si téměř 53 000 vlámských rodin nechalo na střechy svých domů instalovat solární panely, což představuje o 200 MW solární energie více než v předchozím roce. Vlámské společnosti zaznamenaly ještě vyšší růst. Přibližně 60 % solárních panelů je umístěno na střechách domů, 40 % pak tvoří větší solární parky různých společností. Celkově bylo ve Vlámsku v roce 2019 díky rodinným domům a firmám vyprodukováno o 361 MW solární energie více.

Investování do solární energie se stává velmi populární, a to i navzdory nedávnému vymizení podpůrných mechanismů pro instalování solárních panelů ve formě dotací. Vlámská vláda totiž považuje solární energii za investici, která je sama o sobě dostatečně zisková.

Solární energie má v Belgii i navzdory koronavirové krizi obrovský potenciál růstu. Vyšší zájem vlámských rodin a firem o instalování solárních panelů a budování solárních parků se stává zajímavou příležitostí pro české investory a výrobce solárních panelů či jejich komponentů. Zadávání belgických zakázek týkajících se solárních panelů a všeobecně solární energie lze sledovat na portálu Evropské unie Tenders Electronic Daily.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bruselu (Belgie). Autorky: Tamara Katuščák, zástupkyně velvyslance, a Jana Gyűreová.

• Teritorium: Belgie
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme