Zdroj: CzechTrade

Belgie a věčný boj s odpadky

Brusel bude od října pokutovat lidi vynášející pytle na odpad mimo povolenou dobu.

V Bruselu již několik měsíců funguje nový kalendář pro svoz odpadu. Kalendář přinesl mnoho negativních reakcí občanů, kteří si stále zvykají na nová pravidla. Zatím se to týká pouze regionu Brusel-hlavní město. Reforma uvádí časový úsek, během kterého se mají pytle na odpad vynést na rozdíl od toho, kdy se budou svážet, jak tomu bylo dříve.

Ilustrační fotografie | MikeDotta / Shutterstock.com

V důsledku nové reformy jsou obyvatelé pohoršeni tím, že mají jen pár hodin, aby vytřídili svůj odpad a některé vybrané zóny nabízejí pouze dvouhodinové okno na likvidaci odpadu. Od 1. října bude navíc město moci pokutovat ty občany, kteří umístí pytle s odpadem mimo stanovenou dobu. 

Obyvatelé Bruselu mají povinnost třídit organický odpad do oranžových pytlů. Další barvy pytlů slouží pro ostatní druhy odpadu. Pouze 30 % občanů Bruselu recykluje do kontejnerů, to jsou převážně obyvatelé velkých bytových domů. Třídění do kontejnerů se snaží město dle bruselského ministra životního prostředí postupně navyšovat, ale ne na úkor celkové recyklace.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

V ostatních obcích Belgie řeší opačný problém, kdy obce chtějí pokutovat sběrnou agenturu Bruxelles-Propreté, která dle nich neplní závazky včas a města jsou zavaleny odpadky.

V září má Bruxelles-Propreté v plánu uspořádat další setkání, při kterém zhodnotí odpadovou politiku a pokusí se nalézt konkrétní řešení problémů.

Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Belgie.
Zdroj: Brusselstimes.com

• Teritorium: Belgie | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme