Berlínští obchodníci hořekují kvůli rostoucím nájmům

Nájmy ve městě na Sprévě rostou prudce nejen Berlíňanům, ale i majitelům malých obchodů.



V poslední době se v Berlíně hodně debatuje o stoupajících nájmech Berlíňanů. Jen málokdo ale zmiňuje, že ceny „utržené ze řetězu“ postihují tvrdě i malé podnikatele. Ti nejsou na rozdíl od obyvatel metropole chránění. Zatímco totiž v mnoha velkých německých městech existují pravidla omezující prudké navyšování nájmů u bytů, v případě komerčních prostor nic podobného není. A ceny letí vzhůru

V takzvané „1-B“ lokalitě v Berlíně nájmy prodejních ploch stouply o 260 procent v období mezi lety 2009 a 2018. U menších ploch byl nárůst 200procentní, píše internetový deník Local.

Nekřesťanské ceny

Berlínští senátoři proto zvažují zavést i pro komerční oblast limity. Zástupci města si uvědomují, že může dojít k narušení rovnováhy trhu, protože „malé a středné velké firmy si už déle nebudou moci pronajímat komerční prostory za rozumné ceny.“

Senát konstatoval, že ceny komerčních pronájmů „explodovaly“. „Nekřesťanské ceny“ vytlačují malé a středně velké firmy z města, nutí je se stěhovat. Proto musí být neprodleně přijat zákon, který by stanovil „přípustné limity na počátku sepsání nájemní smlouvy“.

O 260 % stouply nájmy za prodejní plochy v Berlíně

Senátor Dirk Behrendt ze strany Zelených řekl, že pozornost musí být zaměřena hlavně na to, aby byly zachráněny malé obchody, aby je nevystrnadily velké řetězce. „Už dnes jsou tradiční obchůdky, rodinná řeznictví a koloniály nahrazovány stále častěji obchodními řetězci. Chceme tento negativní trend zastavit.“

Stopka na pět let?

Berlínská radnice se zatím dohodla na základních pravidlech, jak postupovat u nájmů bytů. Zastupitelé hodlají přijmout zákon, který by měl vstoupit v platnost nejpozději v lednu příštího roku a který by měl zmrazit nájmy ve městě po dobu pěti let. Toto opatření by se týkalo podle svazu nájemníků jednoho a půl milionu bytů.

Senát tak reaguje na fakt, že dostupné bydlení v německé metropoli mizí. Nájmy v posledních letech strmě stoupaly, náklady na bydlení v německém hlavním městě, které dříve proslulo mimořádně nízkými životními náklady, se od roku 2011 téměř zdvojnásobily. Bylo to dáno mimo jiné i aktivitou zahraničních investorů, kteří v Berlíně skupují nemovitosti ve velkém. Některá občanská hnutí proto dokonce požadovala vyvlastnění velkých realitních koncernů.

Plány radnice, na níž nyní vládnou sociální demokraté v koalici se zelenými a levicovou stranou Die Linke, však už teď narážejí na silný odpor právě obchodníků s byty a také opozičních pravicových stran. Radnice proto počítá se soudními spory, které případné zmražení nájmů vyvolá.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jaroslav Matějka.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí

Doporučujeme