Bez plynu se neobejdeme, tvrdí v průzkumu dvě pětiny firem

Úplné zastavení dodávek zemního plynu by mohlo vést k vážným potížím v tuzemské ekonomice. Takřka čtyři z deseti českých firem, které využívají při své činnosti plyn, se bez něj prý nedokáže obejít.

Ukázal to průzkum v rámci projektu ČSOB Index očekávání firem.

Ilustrační foto

Česká vláda přitom (nejen) podnikatele ujišťuje, že příští zimu Česko zvládne, i kdyby nastal výpadek dodávek suroviny z Ruska. Zásobníky jsou aktuálně neplněny zhruba ze tří čtvrtin. Roční spotřeba plynu v Česku je zhruba 9 miliard kubíků, zásobníky mají kapacitu přes 3,6 miliard m3.

„Z průzkumu vychází, že 34 procent firem spoléhajících se na plyn by muselo v případě výpadku stávající distribuce urychleně hledat náhradní zdroj dodávek plynu nebo zastavit provoz. Pouze čtyři procenta subjektů, které se bez plynu neobejdou, mají odpovídající zásoby. Nicméně aktuální situace kolem plynu v realitě zasahuje každého z nás,“ popisuje Pavel Prokop, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Další skupiny firem a živnostníků by výpadek plynu podle svých slov zvládly. Čtvrtina by si se zastavením dodávek plynu poradila menšími úpravami technologií a procesů, 37 procent by ovšem čekaly větší investice. Mezi postižené podniky by patřily například výrobce kovových výrobků Elroz Invest nebo dodavatel vybavení pekáren Pekass. „Museli bychom opravovat pouze elektrické pece, a to je málo,“ říká spolumajitel posledně jmenované společnosti Zdeněk Maštálka.

Průzkum: Firmy věří v růst tržeb, nejvíce penziony a restaurace

Právě s investicemi do energetické soběstačnosti a obnovitelných zdrojů ČSOB firmám pomáhá. „Nikdo už nepochybuje o tom, že investování do udržitelnosti a energetických úspor se rozhodně vyplatí, protože firmám a podnikatelům v důsledku snižuje náklady a zvyšuje jejich konkurenceschopnost a odolnost proti krizím,“  připomíná Prokop.

Plyn využívá 40 procent MSP

Při svém podnikání používá plyn celkem 40 procent malých a středních firem a podnikatelů. Jeho využívanost přitom roste s velikostí podniku. U firem s obratem nad 40 milionů korun už používá plyn 55 procent respondentů. Celkem bylo dotazováno 400 podnikatelských subjektů.

Nejistota spojená s plynem patří mezi dopady vyplývající z válečného konfliktu na Ukrajině, kterým se cítí být ohrožena přibližně polovina firem a podnikatelů v Česku. Respondenti řadí mezi hlavní negativní vlivy růst cen energií (47 procent), celkovou nejistotu na trhu (46 procent), růst cen paliv (45 procent) nebo výpadky na straně dodavatelů (35 procent).

Firmy a podnikatelé v průzkumu bilancovali i covidovou pandemii, která během předešlých dvou let negativně zasáhla do činnosti dvou ze tří českých podniků.

„Nejvíce poškodil covid firmy a podnikatele z oblasti ubytování, stravování a cestovního ruchu, kde určitý negativní dopad pocítilo plných 84 procent dotazovaných,“ poukazuje zástupce ČSOB. Zhruba čtvrtiny firem se pandemie ani její dopady nijak nedotkly. Desetina dotazovaných pak uvedla, že jim covid v jejich podnikání pomohl.

S využitím tiskové zprávy ČSOB

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme