Bez práce je 3,6 procenta Čechů, nejvíc od února 2018

Na konci května evidoval Úřad práce ČR celkem 266 000 uchazečů o zaměstnání. To je o dvanáct tisíc více než v dubnu a o 65 tisíc více než před rokem. Jedná se o nejvyšší hodnotu od února 2018, kdy bylo bez práce celkem 281 tisíc lidí v produktivním věku.

Podíl nezaměstnaných narostl na 3,6 % (duben 2020 – 3,4 %, květen 2019 – 2,6 %). Stále je ale v nabídce více pracovních míst než lidí bez práce. Zaměstnavatelé nabízeli v květnu prostřednictvím ÚP ČR přes 330 tisíc volných pracovních míst, z toho 11 500 v rámci dohod mimo pracovní poměr (na DPP nebo DPČ). Nárůst nezaměstnanosti není ani po třech měsících od vyhlášení nouzového stavu kvůli pandemii covid-19 nijak enormní.

Firmy také nadále chtějí zaměstnávat cizince. Přes mírně nepříznivý vývoj má Česko podle Eurostatu stále nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Největší zájem o novou pracovní sílu je aktuálně v zemědělství, lesnictví a potravinářství.

„V souvislosti s uvolňováním většiny ochranných opatření dochází k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě a podobně, tedy v oblastech, ve kterých došlo ke značným ekonomickým ztrátám,“ prozrazuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

„Přestože do evidence uchazečů o zaměstnání přichází v současné době víc lidí než před pandemií, s rozjezdem sezónních prací řada nezaměstnaných  nastupuje do zaměstnání. Struktura uchazečů je pestřejší a zaměstnavatelé mají obecně větší šanci sehnat nové pracovníky s požadovanou kvalifikací,“ dodává optimisticky.  

Antivirus zabírá

Na relativně přijatelné úrovni se podle Karmazína daří držet nezaměstnanost i díky programu Antivirus, jehož prostřednictvím stát přispívá zaměstnavatelům na vyplacenou náhradu mezd.

„I když letos v květnu, na rozdíl od předchozích let, nezaměstnanost vzrostla, nejedná se o nárůst nijak razantní. Bude pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících, ale bude stále spíše pozvolný,“ domnívá se Karmazín.

Ke konci května se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo bezmála 38 400 uchazečů o zaměstnání. Zároveň z ní odešlo téměř 26 300 lidí. Nejvíce nově příchozích hlásí Praha (4 916) a Moravskoslezský kraj (4 888). Nejméně nových uchazečů evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Pardubickém kraji (1 524).

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti služeb – zejména veřejného stravování, maloobchodu, velkoobchodu, hotelnictví, dopravy, ale také agenturní zaměstnanci.

Hlásili se i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, například v Rakousku, Itálii, SRN nebo ve Švýcarsku. Jsou mezi nimi i pendleři či v menší míře OSVČ, většinou drobní podnikatelé, řemeslníci, nebo kosmetičky a kadeřnice.

Kde je největší zájem?

Zaměstnavatelé momentálně hledají nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice, e-shopech a dále kvalifikované řemeslníky, analytiky a vývojáře softwaru.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,8 %), Praha – východ (1,9 %), Mladá Boleslav (2,1 %), Praha – západ (2,2 %), Pelhřimov, Plzeň – jih a Benešov (shodně 2,3 %). Nejvyšší byla naopak tradičně v okresech Karviná (7,8 %), Chomutov a Ostrava – město (oba 6,3 %),

Podrobné informace o vývoji nezaměstnanosti v ČR

Příznivá čísla, říkají analytici

Analytiky relativně nízká nezaměstnanost překvapuje. “Zjištěná úroveň míry nezaměstnanosti je až překvapivě nízká,” uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

„Jestliže navzdory propadu průmyslu, zahraničního obchodu či maloobchodu zůstala ke konci května míra nezaměstnanosti na úrovni 3,6 procenta – a je tedy suverénně nejnižší v celé EU – jedná se nečekaně příznivý výsledek. V dalších měsících je ale třeba počítat s rychlejším vzestupem. V létě nejprve k úrovni pěti až šesti procent a v podzimních měsících pak ještě výše, v příštím roce pak potenciálně až k úrovni kolem deseti procent,“ domnívá se analytik.

Citelný bude podle něj zejména  dopad krize na firmy působící v cestovním ruchu a návazných službách.  Turistický ruch patří mezi sektory, které jsou nejvíce zasažené omezeními zaváděnými v rámci boje proti šíření koronaviru.  

„Letos bude obsazenost kapacit v cestovním ruchu o desítky procent nižší, zejména pak v Praze či na Karlovarsku. S citelným propadem obsazenosti se budou muset smířit také třeba v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. Celkový propad obsazenosti převážně menších a středně velkých ubytovacích kapacit typu hotelů činí v období od začátku letošního června do konce srpna v tuto chvíli celorepublikově zhruba deset procent,” doplňuje Lukáš Kovanda.

Pokles obsazenosti souvisí zejména s odlivem zahraničních hostů. Projevuje se v něm také rušení velkých společenských a kulturních akcií typu filmového festivalu v Karlových Varech. Česká klientela není podle ekonoma s to celorepublikově kompenzovat úbytek návštěvnosti zahraničních hostů.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme