Bezcelní dovoz hovězího masa do Kazachstánu

Rada Euroasijské ekonomické komise rozhodla o bezcelním dovozu hovězího masa pro zpracování masných výrobků.

V roce 2023 bude moci Kazachstán bezcelně dovézt ze třetích zemí vč. EU až 5 tis. tun masa. Cílem schváleného opatření je poskytnout výrobcům masa dostupné suroviny a stabilizovat jejich spotřebitelské ceny.

Ilustrační fotografie

Chovatelé hospodářských zvířat jsou však jiného názoru. Tvrdí, že levné suroviny ze zahraničí umožní zpracovatelům smlouvat o cenách s místními zemědělci, což ovlivní ceny.

Nutno podotknout, že pro zpracovatele masa není prioritou nákup domácích jatečných zvířat, ale možnost přivézt levné hovězí z dovozu a zpracovat z něj následně výrobky.

Odborníci však varují, že tento krok povede ke snížení investic do masozpracovatelského průmyslu a k poklesu úrovně a kvality chovu zvířat. Odborníci také poznamenávají, že dovoz levného dováženého hovězího masa nepovede ke snížení jeho cen v obchodech.

Převážnou část dovozu masa ze třetích zemí do Kazachstánu tvoří mražené výrobky, které jsou určeny pro výrobu masových konzerv a uzenářských výrobků.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme