Bezcelní průmyslová zóna „Titanová dolina“ v Rusku rozšířila své služby

Od začátku listopadu 2019 schválila Jekatěrinburgská celní správa otevření nové bezcelní zóny ve druhé části průmyslové zóny pod názvem Uktus. Jedná se o průmyslovou zónu o rozloze 95,5 ha nedaleko jekatěrinburgského letiště Kolcovo. Tuto průmyslovou a nyní už i bezcelní zónu využívá firma Aircraft Industries, která zde společně s UZGA (Uralský závod civilního letectví) kompletuje z dovezených dílů letouny L-410.



O přesunutí výroby do této nové bezcelní zóny uvažují i další firmy kvůli velké výhodě možnosti platit celní náklady za dovezené komponenty až v okamžiku dokončení kompletace výrobku a jeho vývozu z bezcelní zóny k prodeji konečnému odběrateli. Odpadá tak nutnost mít dlouhodobě vázané finanční prostředky na proclení skladových zásob. Druhou velkou výhodu je jak blízké sousedství mezinárodního letiště Kolcovo tak i spojení Jekatěrinburgu jako významného železničního uzlu ležícího na Transsibiřské magistrále.

Ministryně rozvoje a investic Sverdlovské oblasti V. Kazakova uvedla, že se v prostoru bezcelní průmyslové zóny Titanová dolina – Uktus staví samostatná celnice pro zjednodušení a urychlení práce zóny, která bude uvedená do provozu ke konci roku 2020.

Akcionářem průmyslové zóny Titanová dolina je vedení Sverdlovské oblasti. První část průmyslové zóny pod názvem Salda se nachází cca 250 km severně od Jekatěrinburgu nedaleko města Věrchnaja Salda, ve které jsou hutě na zpracování titanu. Tato část průmyslové zóny funguje již od roku 2010 a například firma Boeing Ural v ní vyrábí titanové komponenty pro svá letadla. Průmyslová zóna Titanová dolina je jednou z deseti speciálních výrobních průmyslových zón v celé Ruské federaci  a jedinou tohoto typu na Urale a Sibiři.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Jekatěrinburgu (Rusko). Autor: Martin Vlastník, ekonomický a obchodní konzul.

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí

Doporučujeme