Bezpečný a bezkontaktní výdej léků nově ve smartboxech

České lékárny přijaly vzhledem k aktuální situaci spojené s šířením koronaviru nezbytná  zpřísněná hygienická opatření. Nápad na bezpečné nakupování vznikl hned v prvních týdnech nouzového stavu s cílem pomoci vytvořit kritickou infrastrukturu pro distribuci zdravotnického materiálu i bezpečné předání nákupu. Výsledkem jsou smartboxy pro bezpečný a bezkontaktní výdej léků s následným propojením na síť lékáren, kde nyní mohou první zákazníci přebírat svůj nákup.

Smartbox jako výdejní místo | Cubesave

Ve stejném období vznikl během jednoho týdne například také projekt Nakup bezpečně ve spolupráci se společností Rohlik.cz, která přišla s myšlenkou podpořit  všechny provozovny, jež mohou nabízet nákup online a zákazník si jen objednávku vyzvedne. „Mám obrovskou radost, že se podobné projekty daří dotahovat do konce a mohli jsme propojit firmy, které nabízejí vítané bezpečné řešení zákazníkům lékáren. Vzniká celá řada unikátních projektů, které tu zůstávají a mohou pomoci v denních službách občanům, a to i v případě opakovaného boje s Covid-19. Bezkontaktní výdejní místa mohou hrát do budoucna důležitou roli, díky podobným technologickým a digitálním projektům budujeme a doplňujeme novou kritickou infrastrukturu státu,“ říká Robin Čumpelík, koordinátor pro Inovační strategii České republiky.

Smartbox nabízí řešení pro bezkontaktní výdej volně prodejných léčivých přípravků a potravinových doplňků, a to zejména v období zvýšeného rizika virové nákazy, tedy i v době rizika onemocněním Covid-19. Zákazník si vybere zboží a u možnosti dopravy zvolí vyzvednutí v boxu. Po vyčerpání kapacity se box z nabídky „skryje“ do doby, než se uvolní některá z dalších schránek. Box obsahuje celkem 10 schránek. „Technologie smartboxů se dříve primárně využívala k úschově movitého majetku. S úmyslem pomoci v boji proti Covid-19 bylo nutné adaptovat stávající technologii a systém i software na bezkontaktní výdej ovládaný chytrým telefonem. To jsme zvládli v rychlém tempu poté, co Ministerstvo průmyslu a obchodu skvěle zareagovalo a propojilo nás s lékárnami. Na vlastní náklady spolu s EUC jsme mohli obratem spustit pilot pro výdej léčiv a doplňků stravy. Využití boxů plánujeme rozšířit i pro další produkty jako jsou potraviny, balíky apod.“ vysvětluje za společnost Cubesave Mgr. Martin Kokta, MBA.

Smartbox na Hlavním nádraží v Praze | Cubesave

„Smartbox je praktický nástroj v období zvýšeného rizika virové nákazy a inovativní projekt pro bezkontaktní výdej volně prodejných léčivých přípravků a potravinových doplňků. Tuto možnost aktuálně nabízí zákazníkům e-shopu EUC Lékárna.  Je zde i menší pravděpodobnost čekání na výdej objednávky ve frontách,“ doplňuje Ing. Václav Vachta, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC.

Lékárny využívají všech dostupných možností aktivní i pasivní ochrany před Covid-19. Například v lékárnách EUC je k dispozici dezinfekce, na podlahách jsou vyznačeny zóny, aby zákazníci věděli, jakou mají mezi sebou udržovat vzdálenost, na jednotlivých tárách přibyly ochranné zástěny a personál je vybaven respirátory, rouškami, rukavicemi, ochrannými štíty a dezinfekcí. Zároveň v prostorech nejen lékáren, ale i samotných klinik byla zavedena edukace pacientů v mytí rukou. V některých lékárnách běží provoz na více směn. Zaměstnanci se střídají, aby navzájem nepřišli do kontaktu. A samozřejmě několikrát denně probíhá dezinfekce a sanitace prostor oficíny, táry apod.

V současné době se intenzivně pracuje na dalším rozšíření projektu, kdy by nemuselo jít pouze o autonomní systém výdeje, ale  připravují se i celková řešení, která jsou schopna zajistit související problematiku jako např. legislativní, účetně-daňové, skladové hospodářství a další. Jde o vědomou přípravu se všemi partnery na budoucí stav, který výrazně pomůže udržet běžný chod života i za podobných situací, jako je současná hrozba Covid-19.

Cubesave

Nápad vznikl v týmu Ministerstva průmyslu a obchodu, který se zabývá transferem technologií, propojováním potenciálních partnerů za účelem rychlého nasazování inovací. Zmíněné společnosti tak mohly spustit na vlastní náklady pilotní projekt Cubesave  pro výdej léčiv a doplňků stravy. Propojení  společností Cubesave a lékáren EUC umožnila  platforma Spojujeme Česko. Úkolem týmu Spojujeme Česko je rychle hledat řešení a propojit vhodné partnery. Těchto interakcí vznikají desítky.

Tým ministerstva přišel například s myšlenkou využít Sbazar.cz pro prodej a vzájemnou nabídku mezi občany, čímž inicioval úspěšný projekt. Společnost Seznam.cz během pár hodin tuto myšlenku realizovala, vytvořila na svých stránkách speciální záložku, kde lidé mohli obratem sdílet svou pomoc a nabídku ostatním pro zvládnutí koronaviru.

„Podobné projekty jednoznačně ukazují, jak velkou roli mohou hrát nové technologie, digitalizace a inovace v krizových situacích, ale zejména při budování přidané hodnoty a rozvoji nové ekonomiky. Právě podpora malých a středních firem včetně start-up projektů a intenzivnější podpora univerzitních a vědeckých spinoff projektů okamžitě přispívají nejen k boji s Covid-19, ale primárně k budování větší soběstačnosti a ekonomického rozvoje. Proto také vznikl program Czech Rise Up,“ doplňuje Čumpelík.

Redakčně upravená tisková zpráva platformy Spojujeme Česko

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: E-commerce | Obchod | Služby

Doporučujeme