Bitva o biopaliva se vede i v USA. Trump nás podrazil, stěžují si zemědělci

Ve Spojených státech se změnila pravidla pro přimíchávání biopaliv, jež se přidávají do pohonných hmot. Stále více menších rafinérií má udělenu výjimku od americké agentury pro ochranu životního prostředí EPA. Odnášející to zemědělci, kteří vyrábějí z kukuřice etanol. Ve státech, kde se kukuřice pěstuje, ztrácí prezident Donald Trump podporu.



Ve státě Iowa, jenž je významným producentem kukuřice, vyrábí řada zemědělců biopaliva. Před volbami v roce 2016 se této plodiny zastával Donald Trump, který podporoval výrobu etanolu, protože snižuje závislost Ameriky na dovozu fosilních paliv.

Poslední kroky vládní agentury pro životní prostředí EPA ale místní farmáře dovádějí k zuřivosti. EPA uděluje stále více výjimek pro malé ropné rafinérie, jež nemusejí do paliva přimíchávat biosložku. Některé provozy na výrobu etanolu musely dokonce uzavřít nebo výrazně omezit provoz.

„Už to není milá Iowa, je to naštvaná Iowa,“ nechal se slyšet šéf asociace pěstitelů kukuřice v Iowě (ICGA) Craig Floss. I když EPA slibuje, že vyplatí zemědělcům kompenzace za ztráty kvůli nižší produkci etanolu z kukuřice, nepokryje to celkové náklady na omezení produkce.

Ředitel asociace pro obnovitelné zdroje v Iowě Monte Shaw tvrdí, že místní zemědělci stáli za politikou Donalda Trumpa, i když na to dopláceli, například kvůli sníženému exportu do Číny. Poslední kroky EPA ale hodnotí jako ránu do zad. Na výrobu etanolu se používá v USA 40 procent vyprodukované kukuřice.

Americký program pro využívání biosložky z roku 2007 počítá s tím, že se ročně použije do paliv 15 miliard galonů (galon = 3,79 litru) kukuřičného etanolu. V pohonných hmotách může tvořit deset procent.

Výroba je soustředěna do států Iowa, Indiana, Missouri a Nebraska, kde v posledních prezidentských volbách bodoval Trump.

Část místních farmářů tvrdí, že lidé podporující tradičně republikány, zůstanou raději doma, než aby podpořili současného prezidenta. V roce 2016 Trump totiž sliboval: „Jsem tu s vámi na 100 procent.“ Biopaliva podporoval jako součást americké energetické nezávislosti.

Farmáři jsou frustrováni už tím, že se snižuje export sóji, krmiv, etanolu i dobytka v důsledku obchodní války s Čínou. Severozápad Iowy je zasažen nejvíce ze všech míst ve Spojených státech. Farmář Kelly Nieuwenhuis slibované odškodnění od Trumpovy administrativy odmítá. Je to podle něj jen slabá náplast na propad tržeb.

„Pracovali jsme dlouhé roky na tom, abychom si vybudovali obchodní vztahy. A mohou být zničeny jedním politickým rozhodnutím,“ zlobí se na šéfa Bílého domu.

Republikánský senátor Charles Grassley z Iowy sice tvrdí, že Trump podporuje zemědělce i výrobu etanolu, pokud to ale farmáři reálně nepocítí do příštího listopadu 2020, může to ovlivnit Trumpovo znovuzvolení.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme