Inovativní tlumené ostří zmírní krasobrulařům dopady při skocích

Krasobruslení je – jak název napovídá – krásné. Jenže bolí. Podle studie ze začátku tisíciletí se 90 procent ze čtyř stovek juniorských krasobruslařů léčilo s chronickým zraněním. Změnit se to rozhodl Ondřej Spiegl – sám aktivní a vrcholový krasobruslař.

Vyvinul inovativní tlumící nože, které zmírňují dopady při skocích a zmírňují riziko zdravotních komplikací. Jeho nápad ocenila i porota programu Prototypuj a ověřuj Jihomoravského inovačního centra (JIC).

Inovativní tlumící nože pro krasobruslaře

Představte si kadet – nejjednodušší krasobruslařský skok. Krasobruslař se při něm odrazí, asi 50 centimetrů nad ledem se otočí o půl otáčky, a dopadne zpátky na led. Už při tomto jednoduchém skoku na něj bruslaři dopadají i pětinásobkem své váhy – pro některé tak může jít o váhu až 500 kilogramů. Během jednoho tréninku může bruslař provést přes sto různých skoků. Zatížení na kolena, kyčle a celou páteř je tak extrémní.

Problém jako zdroj nápadu 

Ondřej Spiegl je druhou generací krasobruslařů, jeho otec Alan reprezentoval Československo i na Olympijských hrách. Ondřej žije od sedmi let ve Švédsku, za které startoval na nejrůznějších mezinárodních soutěžích. „Zúčastnil jsem se juniorského mistrovství světa a měl jsem jet i na evropské mistrovství. Bohužel ale přišly zdravotní komplikace,“ vzpomíná Ondřej Spiegl. Měl – stejně jako mnoho dalších krasobruslařů – problémy s koleny. A právě tehdy se v jeho hlavě začala rodit myšlenka na tlumící nože, které by tíhu dopadu zmírnily. 

Společně s přítelkyní – švédskou krasobruslařkou Moou Lindgren – hledali vhodný materiál pro tlumič a konstrukci. Postupně si definovali design, vytvořili první prototyp a na ledě ho sami testovali. A právě v tento okamžik se přihlásili do programu Prototypuj a ověřuj, kterým město Brno a JIC podporují začínající inovativní produkty.

Ilustrační fotografie

„Díky programu jsme se dostali z prototypové fáze do fáze předprodukční, finanční podpora nám pomohla celý proces výrazně urychlit. Vytvořit nové prototypy, rychleji je otestovat a spustit první prodej,“ potvrzuje Ondřej Spiegl.  

Inovace na ledě 

Jedním ze států s největším počtem bruslařů – asi 130 tisíc – jsou Spojené státy americké. Ne náhodou právě sem (a do dalších deseti zemí světa) putovaly první brusle BladeScience s inovativními tlumiči. Zatížení při skocích dokáží snížit průměrně o 14 %. „Nože jsme testovali v biomechanicé laboratoři univerzity GIH ve Stockholmu na sedmnácti bruslařích opět při kadetu – nejjednodušším skoku. Při větších skocích je zatížení samozřejmě větší – čím větší náraz, tím více tlumiče pracují,“ vysvětluje spoluzakladatel BladeScience Ondřej Spiegl. 

Mezi zákazníky zatím mají bruslaře z nižších kategorií. Dostat se k těm elitním totiž není jednoduché. Často za sebou mají celý tým nebo federaci, a ta musí jakoukoliv změnu vybavení posvětit.

„Běžný nůž stojí kolem šesti až osmi tisíc korun, pro elitní bruslaře může stát i dvacet tisíc. Náš prodáváme za 22 tisíc. Rádi bychom proto vyvinuli i levnější variantu tak, aby byla pro naše zákazníky cenově dostupnější,“ prozrazuje jeden z nejbližších plánů Ondřej Spiegl. Pracovat chtějí také na nové odlehčené variantě tlumících nožů.

První opravdové tlumiče

Přestože patentů existuje několik desítek, BladeScience jsou první, kteří tlumení opravdu nabízejí i fyzicky – a tedy nejen jako marketingový trik. Vize zakladatelů je proto víc než jasná: chtějí být lídrem v oblasti tlumící technologie pro krasobruslaře. Nakročeno na celosvětový trh mají – i díky programu Prototypuj a ověřuj – víc než dobře.

„Princip našeho tlumení je velmi jednoduchý na pochopení. Věříme proto, že dřív nebo později se náš nůž dostane jako prevence zranění do povědomí i k vrcholovým bruslařům. Pro bruslaře je každá sezóna velmi důležitá, a nikdo nechce být mimo hru,“ uzavírá s úsměvem Ondřej Spiegl.

Doporučujeme