Boj proti vypalování Amazonie: firmy přestávají kupovat hovězí kůži z Brazílie

Švédský řetězec s oblečením H&M oznámil, že přestane nakupovat hovězí kůži z Brazílie. Chce tím vyjádřit svůj protest proti vypalování deštných pralesů ve prospěch rozšiřování pastvin pro dobytek. Už dříve se podobně vyjádřil výrobce obuvi a outdoorového oblečení – firma VF Corporation, jež vlastní značky Timberland, Vans a The North Face.



Dokud Brazílie neprokáže, že produkce hovězí kůže nepochází z oblastí, kde se vypaluje amazonský prales, nebude módní řetězec H&M z jihoamerické země kupovat kůži. „Vzhledem k obrovským požárům v brazilské části amazonského pralesa a souvislosti s chovem skotu jsme se rozhodli dočasně zakázat používání kůže z Brazílie,“ uvedla firma se sídlem ve Stockholmu.

Zákaz zůstane v platnosti tak dlouho, dokud Brazílie nezavede věrohodný systém prokazující, že produkce kůže nepřispívá k ničení životního prostředí v Amazonii, vysvětlila společnost. Zákaz se vztahuje na všechny značky oblečení a obuvi, jež spadají pod H&M.

Podobný krok už oznámila americká firma VF Corporation, jež vlastní značky obuvi a oblečení Timberland, Vans a The North Face.

Výrobce žádá po Brazílii záruky, že exportovaná kůže nepřispívá k ničení životního prostředí a oteplování planety. Brazilský koncern JBS je největším producentem masa a hovězí kůže na světě. Lokální média tvrdí, že nakupuje dobytek od farmářů, kteří jej chovají na nelegálně vypáleném území.

Od začátku roku bylo v oblasti amazonského deštného pralesa na území Brazílie registrováno 88 tisíc nových požárů. Brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítá kritiku ostatních zemí. Do sporu se dostal zejména s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí

Doporučujeme