Bosna a Hercegovina používá testy na koronavirus vyvinuté v České republice

Do Bosny a Hercegoviny dorazila dodávka testů na koronavirus vyrobených v laboratořích společnosti Elisabeth Pharmacon z Brna. Firma je prvním českým výrobcem, který vyvinul vlastní diagnostickou soupravu pro detekci viru covid-19.

Testy zakoupené u české firmy budou využívány úřady bosensko-hercegovské entity Republika srbská s cílem rozšířit okruh testovaných osob. Analýza za použití testovací soupravy trvá přibližně hodinu a půl.

Společnost Elisabeth Pharmacon rychle zareagovala na potřebu v době pandemie a během krátké doby vyvinula testovací soupravu pro laboratorní DNA diagnostiku přítomnosti koronaviru. Souprava byla uvedena na trh 17. března 2020 a je dodávána do laboratoří v České republice i zahraničí.

Společnost Elisabeth Pharmacon se zabývá výrobou diagnostických zdravotnických prostředků, zejména se zaměřením na DNA diagnostiku. Jejím spoluzakladatelem je profesor molekulární biologie Omar Šerý.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sarajevu (Bosna a Hercegovina). Autor: Ondřej Picka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Bosna a Hercegovina
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme