Podobná vyhláška byla již před několika měsíci přijata v sousedním Srbsku, kde výrobky obsahující rostlinné tuky musí být jasně označeny a na etiketě musí být uvedeno, z jakých surovin je výrobek zhotoven.
Tyto výrobky se v maloobchodních prodejnách také musí nacházet odděleně od mléčných výrobků živočišného původu. Rovněž v restauracích mají provozovatelé povinnost, pokud sýry rostlinného původu používají při přípravě jídla, vyznačit tuto skutečnost v nabídce jídel.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Realizaci nařízení v Srbsku kontrolovali inspektoři od prvního dne vstoupení vyhlášky v platnost, přičemž její nedodržovaní je sankcionováno vysokými pokutami. Cílem tohoto opatření je lépe informovat spotřebitelskou veřejnost co si kupuje, protože se v Bosně a Hercegovině, stejně jako v Srbsku a dalších zemích Balkánu, rozmohl prodej levných náhražek mléčných výrobků (například 90 % sýrů používaných na pizzy je dle odhadů vyrobeno z palmového oleje).
Především farmáři produkující mléko očekávají, že se v důsledku přijetí této vyhlášky zvýší poptávka, a tím také spotřeba mléčných výrobků živočišného původu.
