Bosna a Hercegovina zvažuje zákaz vývozu surového dřeva

V Bosně a Hercegovině aktuálně probíhá debata o potřebě zákazu vývozu surového dřeva. Důvodem je, že se domácí dřevozpracující průmysl potýká s nedostatkem surovin.

Například jen v Republice Srbské v Bosně a Hercegovině jsou kapacity dřevozpracujícího průmyslu více než 2x vyšší než je momentální možná těžba.

Ilustrační fotografie

Situaci také zhoršuje snížený dovoz dřeva z Ukrajiny a stále vysoký vývoz surového dřeva a to především bukového a dubového. Bosna a Hercegovina proto také řeší část svých potřeb dovozem surového dřeva i z České republiky, odkud za uplynulý rok dovezla dřevo za více než 150 milionů korun a jen za leden tohoto roku to bylo za skoro 25 milionů korun.

Situaci s nedostatkem dřeva chce Bosna a Hercegovina řešit, kromě již zmíněného možného omezení vývozu surového dřeva, také odminováním stále zaminovaných lesních ploch, výstavbou nových lesních cest, výsadbou nových stromů a také postupnou mechanizací těžby.

Nové stroje pro těžbu a zpracování stromů jsou nezbytné, protože musí nahradit ubývající lidskou pracovní sílu v bosenských lesích. Zde by mohl být prostor i pro dodávky české techniky pro lesní práce.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme