Brazílie chce být lídrem v potravinovém zabezpečení a udržitelném zemědělství

Brazílie se dostává do pozice, kdy se stává světovým lídrem v oblasti potravinovém zabezpečení, a to především kvůli předpokládanému růstu populace do roku 2050.

Odhaduje se, že v nadcházejících dvou desetiletích přibude 2,4 miliardy lidí, jak vyplývá z údajů prezentovaných minulý týden na GAFFFF 2025 – akci věnované zemědělské kultuře, která se konala v São Paulu.

Ilustrační fotografie

Během panelové diskuze o potravinovém zabezpečení a udržitelnosti uvedla prezidentka Brazilského výzkumného ústavu zemědělství Embrapa, Silvia Massruhá, že země by měla spojit diplomatické, vědecké a obchodní úsilí, aby převzala globální vůdčí roli. „Existuje celosvětová poptávka po tom, aby Brazílie přenesla technologie, které zde máme, do jiných částí světa ve prospěch potravinového zabezpečení,“ řekla.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

Zdůraznila také důležitost brazilského modelu produkce. „Brazílie s ohledem na své vlastní potravinové zabezpečení natolik dobře rozvinula svou roli, že si dokázala zajistit prominentní postavení jako globální dodavatel potravin – zejména díky integraci produkce plodin, hospodářských zvířat a lesnictví.“

Udržitelné zemědělství je vnímáno jako strategické aktivum. Prezidentka ústavu popsala vývoj brazilského zemědělství jako evoluci založenou na vědě – od úpravy půdy v 70. letech 20. století až po současnost, která se vyznačuje udržitelností, multifunkčností a adaptací na změnu klimatu. Budoucnost zemědělství podle ní vyžaduje model založený na pěti pilířích, které již Embrapa přijala, a to metriky udržitelnosti, nutriční transformace, energetická transformace, socioproduktivní začleňování a zavádění nových technologií, jako jsou biotechnologie a digitální zemědělství.

„Čelíme výzvě zvýšit naši produkci a zároveň zachovat ochranu životního prostředí, a to jak v zemědělství, tak v chovu hospodářských zvířat,“ uvedla prezidentka státní společnosti, která za zlomový bod považuje také konferenci OSN o změně klimatu (COP30), která se bude konat v listopadu v brazilském městě Belém. „Musíme to využít jako začátek nové éry udržitelného zemědělství v naší zemi.“

Mezi technologiemi, které se v Brazílii již používají, Silvia Massruhá vyzdvihla genetickou editaci pomocí CRISPR, již společnost Embrapa používá k deaktivaci antinutričních faktorů u sóji a také k vývoji odrůd odolných vůči suchu a teplu. V oblasti metrik uzavřela státní společnost partnerství s Nadací Getulia Vargase (FGV) za účelem měření dopadů na udržitelnost ve výrobních řetězcích.

Data z prezentace ukazují pokrok v plánu pro nízkouhlíkové zemědělství s důrazem na obnovu degradovaných pastvin, biologickou fixaci dusíku a integrovaný systém plodin, hospodářských zvířat a lesnictví, který váže až 30 kg uhlíku na strom ročně – více než monokultura.

Přechod na tzv. „Zemědělství 6.0“ předpokládá integrovaná a přírodě založená řešení, jako jsou regenerativní postupy, bioekonomika, bioplyn a genetické inženýrství. Embrapa očekává, že Brazílie nejenže uživí svou vlastní populaci výživnými a zdravými potravinami, ale také se postaví v tomto hnutí globálně. „V zemědělství se nacházíme v přechodném období. Je to součást složitého systému,“ řekla Silvia Massruhá. „A právě proto, že pořádáme COP30 a protože jsme zemědělská země, musíme vést tento nový udržitelný model.“

Autor: Martin Lošťák, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Brasílii
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu mze.gov.cz v Proexportním okénku. Zdroj
• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme