Brazílie od října zvýší dovozní cla na 12 výrobků z oceli

Dvanáct výrobků z oceli, na které byla od roku 2022 dovozní cla snížena na 10 %, bude možné od 1. října 2023 znovu dovážet do Brazílie pouze za původní sazby.

V úterý 19. září 2023 schválil Gecex (Výbor pro výkonné řízení) a Camex (Komora pro zahraniční obchod) předpokládaný konec zvýhodněné sazby, která měla být původně aplikována až do 1. ledna 2024.

Ilustrační fotografie

MDIC (Ministerstvo rozvoje, průmyslu, obchodu a služeb) uvedlo, že opatření odpovídá požadavkům domácích výrobců oceli, kteří budou moci lépe konkurovat mezinárodním producentům.

Podle ministerstva v posledních letech několik zemí, jako je Čína, začalo prodávat ocel do Brazílie za ceny pod tržními cenami. Důvodem byla skutečnost, že vlády např. Mexika a Spojených států amerických zvýšily cla, aby zastavily čínské dovozy.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Zde je 12 položek, kterých se bude týkat zvýšení cel: tlusté cívky; tři typy horkých spirál; dva typy studených cívek; pozinkované plechy; hliníkové a pozinkované plechy; dráty; studená nerezová tyč; dva typy bezešvých trubek.

Podle MDIC bylo jen za 1. pololetí 2023 dovezeno 1,5 milionu tun těchto výrobků, což je v závislosti na položce nárůst až o 714 % oproti 1. pololetí 2022.

Na příštím jednání v říjnu Gecex vyhodnotí žádost ministerstva zdravotnictví o vyřazení 221 produktů z takzvaného seznamu Covid, vytvořeného na začátku pandemie, který umožnil nouzový dovoz vstupů pro boj s nemocí ve snížené sazbě. Ministerstvo na jednání dne 19. září požádalo o zachování pouze osm z původních 229 položek na seznamu. Mezi výrobky, u kterých je třeba zachovat nižší sazby, jsou léky a zdravotnické prostředky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Brasílii (Brazílie). Zdroj: Agência Brasil.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Hutní výroba

Doporučujeme