Brazílie odstranila dovozní cla na zdravotnické výrobky

Dne 17. dubna 2020 vstoupila v Brazílii v platnost usnesení, která v rámci boje proti pandemii odstraňují dovozní cla na řadu výrobků pro zdravotnictví. Opatření mohou vytvořit nové příležitosti pro české exportéry. 

Brazilská vláda schválila dne 16. dubna 2020 usnesení navržené ministerstvem hospodářství, které liberalizuje dovoz některého zdravotnického materiálu a nemocničního vybavení v boji proti šíření nemoci covid-19. Cílem je ulevit brazilskému zdravotnictví, které je v mnoha státech federace pod velkým tlakem nejen z hlediska počtu infikovaných, ale i absenci chybějícího zdravotnického vybavení.

V praxi se jedná o odstranění dovozních cel na celkem 141 zbožových položek, které zahrnují jak širokou škálu anorganických a organických chemikálií, farmaceutických výrobků, dále produktů z plastů, kaučuku, buničiny a hliníky, tak i množství strojů a zařízení, lékařských a chirurgických nástrojů a přístrojů včetně tolik žádaných plicních ventilátorů či zařízení na mimotělní okysličování krve. Celý seznam zbožových položek seřazených dle brazilské celní nomenklatury a harmonizovaného systému (HS) je uveden v Diário Oficial da União (DOU).

Diplomatičtí pracovníci Zastupitelského úřadu Brasilia, Generálního konzulátu Sao Paulo i experti CzechTrade v Sao Paulu jsou připraveni podpořit exportní úsilí českých firem při vstupu na brazilský trh. Místní zdravotnický trh je největší v Latinské Americe s obrovským nákupním/importním potenciálem. Brazílie s téměř 210 miliony obyvateli vydává každoročně zhruba 10 % svého HDP na zdravotnictví.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Sao Paulo (Brazílie). Autor: Ing. Miloš Sklenka.

• Teritorium: Brazílie
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme