Brazílie usnadní držení i dovoz zbraní

Brazílie zjednodušila přístup bezúhonných občanů ke zbraním za účelem sebeobrany, lovu a sběratelství. Příslušný dekret podepsal počátkem letošního května brazilský prezident Jair Bolsonaro. Změny v brazilské legislativě podle místních analytiků povedou k zvýšenému prodeji zejména krátkých ručních palných zbraní, tedy pistolí a revolverů.



To může poskytnout nové exportní příležitosti i českým podnikům, které vyrábějí zbraně. Prezident Bolsonaro navíc slíbil, že restrikce na dovoz zbraní do Brazílie budou zrušeny co nejdříve.

Podle nového dekretu budou moci nyní legálně vlastnit střelné zbraně pracovníci z oblasti veřejné bezpečnosti, zaměstnanci tajné služby, zaměstnanci vězeňské služby, výchovných a převýchovných zařízení, civilní zaměstnanci z oblasti probační a nápravné, aktivní i penzionovaní vojáci, obyvatelé venkovských oblastí a měst, kde je prokázána statistika více než 10 vražd ročně na 100 tisíc obyvatel, majitelé nebo osoby zodpovědné za obchodní a průmyslové objekty, sběratelé, sportovní střelci a lovci.

Pro legální vlastnictví zbraně bude nutná řádná registrace. Zájemci, kteří mají doma nezletilé děti nebo žijí s osobami mentálně nemocnými, budou muset prokázat, že mají k dispozici bezpečná uzamykatelná úložiště pro střelnou zbraň. Registrace se bude nově vázat k fyzické osobě vlastníka, a nikoliv ke konkrétní zbrani. To znamená, že majitel již platného povolení si bude moci opatřit další zbraň bez dalších povolení. Legislativa rovněž prodloužila lhůtu pro obnovení povolení k vlastnictví zbraně z pěti na deset let. Limit k nákupu střeliva se mění z 50 na tisíc nábojů ročně.

Nový dekret významně rozšiřuje právo legálního vlastnictví střelné zbraně. Kromě širokého spektra služebních osob získávají nyní plošně právo vlastnictví a užití zbraně všichni obyvatelé venkova. Také statistickou podmínku více než 10 vražd ročně na 100 tisíc obyvatel splňují všechna brazilská města. Možnost nošení zbraní pro legální sebeobranu podle průzkumu veřejného mínění podporuje 64 % Brazilců.

Prezident Bolsonaro také prohlásil, že chce prolomit restrikce na dovoz zbraní do Brazílie. Importem se bude zabývat s ekonomickým „superministrem“ Paulem Guedesem, společně by měli stanovit nižší dovozní cla a zrušit stávající omezení. Dovoz ručních palných zbraní do Brazílie je dnes omezen. Zboží, které se v Brazílii vyrábí, má buďto zákaz dovozu neboje import omezen s možností zvláštních výjimek. Po zrušení restrikcí tak s vysokou pravděpodobností vzniknou nové možnosti exportu českých zbraní do Brazílie.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Brasílii (Brazílie). Autor: Ondřej Kašina, obchodní rada.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme