Brazílie zavedla bezcelní dovoz několika léků a zdravotnických přístrojů

Velvyslanectví České republiky v Brasília získalo informaci od brazilské Komory zahraničního obchodu (CAMEX) o zrušení dovozních cel na několik druhů léků a zdravotnických přístrojů.

Ke dni 18. 11. 2021 byly zrušeny celní tarify z 15. 12. 2016 a nově zavedeno nulové clo pro zahraniční firmy, které nabídnou do Brazílie vývoz následujících medikamentů používaných při léčbě rakoviny. Dále bylo sníženo na nulovou úroveň clo na zahraniční robotické přístroje a další zařízení, která jsou používaná při operacích kyčlí a kolen.

Ilustrační fotografie

Pokud jde o léky proti rakovině, které lze nyní vyvážet do Brazílie zcela bez cla, spadá pod HS 3004 90 69. Jmenovitě jde například o bosutinib, crizotinib, ribociclib, ruxolotinib, kladribin, alpelisib a další. Plný výčet všech položek lze najít na tomto odkazu.

Dále lze nově vyvážet bez cla do Brazílie robotické přístroje a nástroje dle HS kódu 9018 90 99. Jedná se například o robotické chirurgické přístroje používané při operacích kyčlí a kolen vyrobené z kvalitní nerezové oceli a kompatibilní s počítačovými programy. Osvobozeny od cla byly rovněž chirurgické nástroje používané při těchto operacích.

V případě zájmu o další informace a o podporu při vývozu do Brazílie se mohou české firmy obracet na ZÚ Brasília prostřednictvím mailu: ondrej_kasina@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Brasílii (Brazílie). Autor: Ondřej Kašina, ekonomický rada.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme