Brazílie zaznamenává v roce 2022 rekordní příliv zahraničních investicí

Podle brazilského tisku a brazilského burzovního indexu IBOVESPA získává v roce 2022 BFR rekordní množství zahraničních investicí.

Za první kvartál 2022 zahraniční investoři přesunuli do Brazílie 71,06 miliardy reálů (15,45 miliardy USD). To je více nežli celý objem zahraničních investicí do BFR za rok 2021.

Ilustrační fotografie

V souladu s údaji brazilské burzy a podle brazilského listu Correio Braziliense je zmíněný příliv zahraničních investicí do Brazílie způsoben konfliktem na Ukrajině a vývojem cen energií a komodit v Evropě. Světoví investoři se obávají klesající konkurenceschopnosti výroby v Evropě a přesouvají své investice do zemí, jako je Brazílie.

Například americká banka Goldman Sachs doporučuje nyní investovat v Brazílii, na Blízkém východě a v Africe. Jako velmi vhodnou destinaci pro zahraniční investice nyní doporučuje Brazílii rovněž americká společnost Franklin Templeton.

Jak dopadá na brazilskou ekonomiku vláda prezidenta Bolsonara?

V případě Brazílie jsou nyní atraktivní zejména její komodity. Téměř 35 % ze současných zahraničních investicí směřuje do důlního průmyslu, okolo 18 % do zemědělství a 12 % do těžby ropy a plynu.

Podle brazilských i zahraničních poradenských společností hovoří pro investice v Brazílii rovněž její nízké ekonomické propojení s trhy, jako je Rusko a Ukrajina.

Z vhodných podmínek pro investice v Brazílii by mohly těžit i české podniky. V této souvislosti je nutno připomenout, že pro zahraniční firmy, které nejsou kapitálově velmi silné, i nadále zůstávají atraktivní různé kooperace a joint ventures v Brazílii s možností re-exportů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Brasílii (Brazílie). Autor: Ondřej Kašina, ekonomický rada.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme