Brazilský ARBOLIN nahrazuje umělá hnojiva

V situaci, kdy konflikt na Ukrajině vyřadil většinu ukrajinských a ruských dodávek umělých hnojiv na světových trh, hledají všechny země nové alternativy. Platí to i o Brazílii.

Brazílie, která až dosud dovážela 85 % své spotřeby umělých hnojiv, nyní zkouší nové hnojivo budoucnosti založené na principu nanotechnologií – ARBOLIN. Jedná se o nanotechnologickou látku složenou z organického uhlíku, kyslíku a dusíku. Napomáhá rostlinám v lepším využití vody a živin, zvyšuje jejich odolnost proti suchu a proti ultrafialovým paprskům.

Ilustrační fotografie

Výsledkem je zvýšení výnosů zemědělských plodin, jako například sója a rajčata, o 12 %. Celkově vědci předpokládají, že využití ARBOLINu může zvýšit produkci brazilské rostlinné výroby o 10 % a významně snížit spotřebu umělých hnojiv z dovozu.

ARBOLIN – případně v brazilské portugalštině ARBOLINA – je vynález výzkumníků z Universidade de Brasília. Práce na projektu začala v roce 2018 a z tohoto start-upu se nyní stala firma Krilltech, jejíž hodnota je odhadována na jednu miliardu BRL (4,68 miliardy CZK).

Testování účinnosti ARBOLINu, coby náhrady umělých hnojiv, v Brazílii již bylo úspěšně uskutečněno u plodin, jako je sója, pšenice, kukuřice, bavlna a fazole. Podle vynálezců tohoto nanotechnologického preparátu bude možno jej využít téměř u všech zemědělských plodin. ARBOLIN není nijak toxický, neusazuje se v živých organismech, nemá negativní vliv na životní prostředí. Vyrábí se z obnovitených zdrojů.

Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Téměř neuvěřitelná je úspornost této látky. Podle jejího výrobce Krilltech stačí pouhého půl litru roztoku ARBOLINu na jeden hektar zemědělského porostu. Zkoušky této inovativní látky se uskutečňují v brazilských státech Mato Grosso, Bahia, Rio Grande do Sul a Goiás.

V zájmu dalšího rozvoje výroby ARBOLINu a testů jeho spolehlivosti a neškodnosti navázali jeho vynálezci spolupráci s ústavem CIMATEC Park ve státě Bahia. Cílem je v nejbližší budoucnosti nahradit tímto přípravkem umělá hnojiva na 40 % brazilských polí, kde se pěstují sója a kukuřice.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Brasílii (Brazílie). Autor: Ondřej Kašina, ekonomický rada.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme