Brexit už ukrajuje z českého exportu do Spojeného království

Vývoz českých firem do Velké Británie zaznamenal v lednu asi pětinový propad oproti stejnému měsíci předešlých dvou let. Vedle vystoupení Spojeného království z Evropské unie a souvisejícího nárůstu administrativy při dopravě na ostrovy může být příčinou i celkové ochlazení byznysu v době pandemie.

Kelvin Atkins / Shutterstock.com

Statistika za první měsíc po faktickém vystoupení Británie z EU jasně signalizuje pokles vzájemného obchodu s Českou republikou. „Už se zjevně začaly projevovat očekávané negativní dopady brexitu. V lednu 2021 měl český vývoz do Británie hodnotu přibližně 12,4 miliard korun, zatímco v lednu 2020 dosáhl hodnoty přes 15 miliard a v lednu 2019 necelých 15 miliard,“ informoval Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb.

Podle něj podobně klesla i hodnota dovozu z Velké Británie. „V lednu 2021 činila necelé tři miliardy korun, zatímco v lednu 2020 přibližně 4,8 miliardy korun a v lednu 2019 zhruba 4,6 miliardy korun,“ uvedl dále Luděk Procházka.

Vedle brexitu ale sehrála roli určitě i pandemie koronaviru. Český zahraniční obchod totiž poklesl v lednu jako celek. Podle informací Českého statistického úřadu klesl meziročně vývoz o 0,6 procenta na 303 miliard korun a dovoz dokonce o 3,2 procenta na 278,5 miliardy. Vliv ovšem mohlo mít také to, že leden 2021 měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc předchozího roku.

Zdroje: Společnost Gerlach, Český statistický úřad

 

Doporučujeme