Březnová čísla za průmysl a stavebnictví jsou ještě slušná. Krize se podle analytiků naplno projeví až v dubnové statistice

Průmyslová výroba v České republice v březnu meziročně poklesla o necelých 11 procent, stavebnictví dokonce jen o 2,3 procenta. Za normálních okolností by to byla kritická čísla, v době koronaviru se ale čekal větší propad. Podle ekonomů se tak zřejmě razantnější pád výkonnosti důležitých oborů projeví až v dubnových číslech.

Herrndorff / Shutterstock.com

Průmyslová produkce v České republice v březnu meziročně klesla o 10,8 procenta. Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která poklesla o 25,8 procenta. Na tomto odvětví je česká ekonomika silně závislá. Navíc na trhu není poptávka po nákupu motorových vozidel, takže i kdyby se podařilo obnovit produkci, stále by přetrvával problém s odbytem.

„Český průmysl je závislý na evropském trhu. Vzhledem ke špatné kondici ekonomiky Evropské unie lze očekávat, že se z pandemie koronaviru bude vzpamatovávat dlouho. Některé průmyslové firmy úplně skončí,“ uvedl hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček. Ten připomíná, že průmyslová produkce naopak vzrostla o 6,9 procenta v odvětví výroba potravinářských výrobků. To ukazuje na zvýšenou poptávku lidí, kteří se v průběhu pandemie koronaviru předzásobili trvanlivými potravinami.

Zatím menší propad, než se čekalo

Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy se tuzemský průmysl v březnu nakonec propadl méně, než se čekalo. „Průmysl dostane přímý zásah až v číslech za duben, březnový citelný propad je „zahřívacím kolem,“ říká Kovanda. „Jde i o to, že v březnu došlo k citelnému propadu nových zakázek tuzemskému průmyslu, a to zejména těch domácích, což značně zatemňuje výhled i do dalších měsíců letošního roku. Tuzemské zakázky se propadly meziročně o 21 procent, nejvýrazněji od srpna 2009. Celkově byl propad zakázek – domácích i zahraničních – nejvýraznější opět od července 2016,“ pokračuje Kovanda.

Podle Miroslava Nováka, analytika společnosti Akcenta, lze v dubnu vzhledem k omezením očekávat ještě významnější pokles průmyslové produkce. „Duben bude zároveň představovat dno, od kterého se bude průmysl v dalších měsících následně odrážet směrem vzhůru. Na předkoronavirové úrovně se však objem produkce do konce letošního roku již velmi pravděpodobně nedostane. A zatímco v meziměsíčním srovnání začne průmysl zrychlovat, tak v tom meziročním bude i nadále setrvávat v červených číslech,“ míní Novák.

Stavebnictví se drží

Stavební produkci se dařilo o trochu lépe než průmyslové. V březnu meziročně klesla jen o 2,3 procenta, přičemž výpadky v pozemním stavitelství byly kompenzovány inženýrským stavitelstvím. „Ukazuje se, že lidé ztrácí zájem v průběhu pandemie koronaviru zahajovat nové projekty. České stavebnictví přestává zahajovat výstavbu nových bytů. To do budoucna bude prohlubovat problémy na realitním trhu, kde je nedostatečná nabídka bytů. Pandemie koronaviru ve svém důsledku může vést ke snížení dostupnosti bydlené v naší zemi,“ míní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Počet zahájených bytů v březnu meziročně skokově klesl o 30,2 procenta. To do budoucna bude vytvářet problémy na realitním trhu, kde se bude prohlubovat nedostatek na nabídkové straně. Počet dokončených bytů však klesl pouze o 6,8 procenta, takže je evidentní, že existuje snaha dokončovat rozdělané projekty.

Podle hlavního ekonoma skupiny UniCredit Bank na stavební firmy v březnu zřejmě krize dopadla zejména ve formě chybějících pracovníků a organizačních překážek na stavbách. „Zásobu práce měly firmy podle všeho zatím dostačující, i když příliv nových zakázek razantně zpomalil. Lze se domnívat, že za tímto zpomalením stála v březnu spíš než slábnoucí poptávka investorů omezení činnosti státních orgánů při povolování staveb,“ dovozuje Sobíšek.

(red)

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme