Britský projekt stíhacího letounu budoucnosti Tempest nabírá na obrátkách

Supermoderní stíhací letoun Tempest, který byl v srpnu 2018 představen britským ministrem obrany, je projekt globálního konsorcia zbrojařských gigantů BAE Systems, Rolls Royce, Leonardo a MBDA UK.

S nástupem roku 2020 spolupracující firmy manifestovaly prioritu, kterou vývoji přisuzují a zvýšily počet lidí pracujících na projektu ze stávajících 1000 na 2500. V prvotní fázi je naplánována investice ve výši 60 miliard korun. Jedná se tedy vskutku o projekt velkého významu.
Letoun by se měl stát novou vlajkovou lodí britské RAF, ale jeho ambice jsou také globálního rázu. V současné době na vývoji spolupracují země Spojeného království, Švédsko, Itálie a jako potencionální partner se jeví také Japonsko.
Mezi očekávané inovace by měly patřit laserové zbraně připevněné na tělo letounu nebo možnost vypuštění bezposádkových dronů přímo z paluby. Spolu s dalšími technologiemi budoucnosti by se mohlo jednat o přímou konkurenci amerického letounu F-35 a umístit Británii zpět na pozici skutečně globálního hráče v oblasti vojenského leteckého průmyslu.
Aerospace je po mnoha úspěšných spolupracích, například i s gigantem Rolls-Royce, pro londýnskou kancelář CzechTrade klíčovým segmentem a tento projekt je tedy výbornou zprávou pro české exportéry. Česká republika má v tomto sektoru rozhodně co nabídnout.
Firmám se zájmem o seznámení se s klíčovými decision-makers‘, vstoupení, či rozšíření svého působení na britském aero trhu rozhodně doporučujeme zvážení účasti na veletrhu Advanced Engineering 2020 v Birminghamu. Pro další informace kontaktujte přímo zahraniční kancelář v Londýně na london@czechtrade.cz.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Londýn.
Zdroj: www.ukdefencejournal.org.uk

• Teritorium: Velká Británie

Doporučujeme