Brněnský Siemens dodá parní turbínu americkému partnerovi v Detroitu

Brněnský závod Siemens Industrial Turbomachinery dodá další parní turbínu do státu Michigan. První turbínu dodal již v roce 2017 do elektrárny Holland Energy Park a na další zakázce, tentokrát pro detroitskou energetickou společnost DTE Energy, právě usilovně pracuje. Dodávané turbíny jsou vyrobené v Brně a jsou součástí zakázky koncernu Siemens.

Brněnský závod Siemens Industrial Turbomachinery dodal v roce 2017 parní turbínu pro vytápění chodníků v americkém městě Holland ve státu Michigan. Turbína byla nainstalována v elektrárně Holland Energy Park a vyhřívá podzemní potrubní systém, který dokáže rozpustit až 2,5 centimetru sněhu za hodinu.

Město Holland koncipovalo elektrárnu Holland Energy Park jako ukázkový příklad paroplynové elektrárny, která je podstatně čistší a méně hlučná než dříve používaná uhelná elektrárna James De Young. Elektrárna slouží jako referenční ukázka použité techniky případným budoucím zákazníkům na severoamerickém kontinentu.

O skutečnosti, že se nejedná o poslední projekt společnosti Siemens Industrial Turbomachinery v oblasti Velkých jezer, informoval zástupce brněnského závodu ve Spojených státech p. P. Řezníček. Informoval, že „V procesu přípravy je aktuálně projekt společnosti DTE Energy se sídlem v Detroitu, s kterou se společnosti Siemens Energypodařilo v roce 2019 uzavřít smlouvu na dodávku další parní turbíny z Brna. Zákazníkem je sice americká společnost se sídlem v Detroitu, ale parní turbína bude instalována v ocelárně STELCO Holding v Kanadě, Ontario. Jedná se o výrobu a instalaci turbíny typu SST-600 o výkonu 70MW, tedy ve srovnání s parní turbínou ve městě Holland, disponující výkonem 42 MW, se jedná o podstatně větší turbínu.“ 

Aktuálně probíhá v Brně výroba této turbíny s tím, že v létě 2021 bude turbína přepravena na místo instalace a uvedena do provozu.

Situace kolem pandemie covidu-19 bohužel řadu dalších rozpracovaných projektů brněnského Siemensu ve Spojených státech amerických zpomalila či úplně pozastavila. I s ohledem na skutečnost, jak je segment parních turbín na severoamerickém trhu konzervativním businessem, kdy typicky uplyne rok až dva mezi přípravou projektu a následným podpisem smlouvy s místním partnerem (ale není výjimkou ani pět let), se jedná o mimořádný úspěch brněnské Siemens Industrial Turbomachinery.

Turbíny z Brna mají široké uplatnění v průmyslu, konkrétně v elektrárnách s kombinovaným cyklem (paroplynová elektrárna Holland), ocelárnách (DTE Energy/STELCO), spalovnách biomasy, spalovnách komunálního odpadu, při zpracování dřeva, papírnách (dvě turbíny v Québeku a čtyři do Britské Kolumbie), dolech, chemickém, petrochemickém průmyslu či při zpracování ropy a zemního plynu.

Postupný odklon Spojených států od jaderné a především uhelné energie a s tím související postupný přechod a výstavba nových paroplynových elektráren otvírá firmám se zaměřením na výrobu parních turbín v České republice příležitosti získat některou z těchto zakázek na americkém trhu. Stále totiž platí nepsané pravidlo, že zákazníci ve Spojených státech, pokud z nějakých důvodů nevyberou domácího výrobce, upřednostňují produkty vyrobené v Evropské unii před výrobou v Indii či Číně.

Spojení se silným partnerem jako je v tomto případě společnost Siemens, která jen za posledních 15 let investovala na území Spojených států více než 40 mld. dolarů a zaměstnává zde 50 tisíc zaměstnanců, je samozřejmě jednoznačnou výhodou při získání zakázky na americkém trhu. Nicméně zakázku na dodávku parní turbíny se podařilo získat i plzeňskému výrobci Doosan Škoda Power, který momentálně instaluje turbínu ve městě Lansing ve státu Michigan.

Generální konzulát ČR v Chicagu byl informován, že řada menších měst ať jich v Michiganu či Illinois, ale i v dalších městech amerického Středozápadu, plánuje postupný přechod právě na paroplynové elektrárny v blízké budoucnosti. Reference na již úspěšně realizované projekty v teritoriu jsou tou nejlepší vizitkou pro případné budoucí zakázky.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Chicagu (Spojené státy americké). Autor: T. Trnka, vedoucí obchodně-ekonomického úseku.

• Teritorium: Spojené státy americké
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme