Brněnský strojírenský veletrh proběhne 4. až 7. října 2022. Digitální továrna 2.0 potřetí

Mezinárodní strojírenský veletrh se bude konat od 4. do 7. října 2022. Na brněnském výstavišti se představí významné firmy ze všech oborů strojírenství.

Svou prezentaci chystají pravidelní i noví vystavovatelé a vrací se také řada firem, které se nemohly zúčastnit loňského ročníku z pandemických důvodů. Potvrzen je i partner veletrhu, kterým se stal francouzský region Auvergne-Rhône-Alpes. Pozornost bude dále věnována specializovaným veletrhům IMT, PLASTEX, WELDING, FOND-EX a PROFINTECH.

Tradičním místem konání Mezinárodního strojírenského veletrhu je i letos brněnské výstaviště. | Zdroj: BVV

Mezi nejsilnější obory z pohledu počtu vystavovatelů i rozsahu obsazené plochy se tradičně zařadí obrábění a tváření. Zvýrazněny budou prostřednictvím veletrhu IMT, který je organizován v úzké spolupráci se Svazem strojírenské technologie. Mezi stabilně silné obory bude patřit také elektronika, automatizace a měřicí technika.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Dobře zastoupeny budou také další strojírenské obory jako materiály a komponenty pro strojírenství nebo pohony, hydraulika a pneumatika. Mezi významné obory se řadí také aditivní výroba. Mezi hlavní témata se zařadí digitalizace průmyslu, na kterou se zaměří již třetí ročník projektu Digitální továrna 2.0.

Aktuální informace o přípravě veletrhu čtete na jeho webových stránkách

Přední firmy z oblasti sváření se budou prezentovat na veletrhu WELDING. Silnou účast nabídne také mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX. Na povrchové úpravy se specializuje veletrh PROFINTECH. Trendy v oblasti slévárenství budou součástí veletrhu FOND-EX. Vyhledávaným oborem na MSV je také doprava a logistika společně s průmyslovým balením.

Digitální továrna 2.0 se potřetí zaměří na inteligentní digitalizaci průmyslu

Již potřetí bude součástí říjnového Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně také Digitální továrna 2.0, která se letos zaměří na inteligentní digitalizaci v různých podobách. Projekt přiblíží technologie umožňující transformaci nejen průmyslového prostředí, ale i celé ekonomiky. Cílem je pomoci zformulovat vizi změny české ekonomiky tak, aby byla úspěšná i v 21. století a v měnícím se geopolitickém kontextu.

Ilustrační fotografie

Ve speciální expozici v pavilonu F návštěvníci uvidí soubor digitálních a automatizačních technologií, exponátů i řešení, které se při správném využití stávají účinnou součástí výroby. Prakticky se tak lze seznámit s myšlenkou druhé transformace české ekonomiky, jejímž výsledkem je zvyšování vnitřní efektivity výrobního procesu, energetické efektivity a efektivity využívání a sledování zdrojů. Právě energetická udržitelnost se zařadí k hlavním tématům letošního strojírenského veletrhu.

Zlatým partnerem Digitální továrny 2.0 se stala společnost Siemens. Svou nabídku dále představí firmy jako 4dot Mechatronic Systems, ABRA Software, Act-in CZ, AutoCont IPC, AYES, Bossard CZ, dataPartner, Eurowater, GE Intelligent Platforms, Leadspicker, Packung, Pantek (CS), RAYNET, SIDAT, SmartVision, Twinzo nebo UNIS.

„Součástí budou také expozice Svazu průmyslu a dopravy ČR a Elektrotechnické asociace ČR. Do projektu se v letošním roce poprvé zapojí i Finsko, které připravuje prezentaci svých firem z oblasti digitalizace. Spolupracujeme také s lisovnou společnosti ŠKODA AUTO,“ upřesnil Michalis Busios, ředitel MSV. Spoluorganizátorem projektu je společnost Cerebrica.

Ve čtvrtek 6. října doplní projekt také třetí ročník mezinárodní konference s názvem „Biomorfní průmysl – změna paradigmatu průmyslové výroby s využitím umělé inteligence a dalších digitálních technologií„. Zaměří se na zformulování vize české ekonomiky za využití umělé inteligence jako klíčového přístupu k digitalizaci na firemní i národní bázi. Chybět nebudou ukázky případových studií demonstrující radikální zvyšování efektivity v průmyslu prostřednictvím umělé inteligence.

Program konference se bude skládat ze čtyř tematických okruhů. První z nich se zaměří na budoucnost průmyslu a vize české ekonomiky. Dalším bude blok týkající se dat a umělé inteligence jako nosného prvku druhé průmyslové transformace. Pozornost bude věnována také tématům energetiky, kyberbezpečnosti, 5+6G sítím a blockchainu, o kterých se povedou diskuze v části s názvem Infrastruktura ekonomiky 2030. Konference dále představí možnosti expanze české ekonomiky.

Zajímavý program nabídne digitální stage, kde se uskuteční živé diskuze o tématech jako umělá inteligence, využití digitálních dvojčat nebo 5G sítě. Diváci mohou vše sledovat přímo na veletrhu nebo prostřednictvím online streamu na webových stránkách MSV.

Mezinárodní strojírenský veletrh se koná na brněnském výstavišti od úterý 4. října do pátku 7. října 2022. Otevřeno bude denně od 9 do 17 hodin, poslední den do 16 hodin. Vstupenky jsou nejvýhodněji k dostání online.

Tisková zpráva společnosti BVV

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme