Bulharsko hodlá vybudovat pilotní chytrý systém bezpečnosti na silnicích

Bulharsko plánuje vybudovat pilotní systém chytré bezpečnosti na silnicích, do něhož nainvestuje 2,1 mil. BGN (1,1 mil. EUR) s využitím fondů EU v rámci operačního programu Regiony v růstu 2014–2020. Silniční infrastruktura patří mezi priority rozvoje bulharské vlády a také ji řadíme mezi potenciálně zajímavé sektory pro české firmy v připravovaném vydání Mapy strategických příležitostí MZV ČR pro tento rok.

Ministerstvo regionálního rozvoje a výstavby Bulharska uvedlo, že nový systém chytré bezpečnosti na silnicích bude instalován na části silniční sítě v zemi. Očekává se zvýšení bezpečnosti na silnicích druhé a třetí třídy v 11 kritických sekcích o celkové délce 120 km.

Projekt zahrnuje dodávku a instalaci 23 elektronických informačních tabulí vybavených dopravními kamerami a senzory pro měření teploty a viditelnosti, jakož i provedení chytrého značení na silnicích.

České firmy mohou využít této příležitosti a ucházet se o účast na této zakázce, jež by se měla stát základem pro rozšíření systému chytré bezpečnosti po celém území Bulharska.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sofii (Bulharsko). Autor: Ing. Petr Vávra, zástupce velvyslance.

• Teritorium: Bulharsko

Doporučujeme