Jak podnik postupně modernizuje? Pokud byste chtěli tuto unikátní pekárnu navštívit, museli byste se vypravit do jižních Čech. Nachází se totiž v obci Srnín, blízko Českého Krumlova a Českých Budějovic. Je sympaticky vzdálená ruchu obou měst, umístěná ve velmi klidné lokalitě. A nutno říct, že genius loci nenarušuje, naopak k němu svým tradičním zevnějškem přispívá.
Pro Josefa Bukovského, majitele pekárny, jejíž výrobky najdete nejen v okolí, ale dokonce v některých vybraných celorepublikových řetězcích, je hlavním posláním dělat dobré jídlo. „Chceme péct dobré pečivo, dobře se přitom najíst a garantovat, že v našich produktech nenajdete nic, co byste si tam nedali sami,“ říká. Sám má z portfolia srnínských produktů nejradši šunkové chlebíčky na salátu, rohlíky, laskonky nebo tradiční větrníky.
Nezamrznout v minulosti
Josef Bukovský rozhodně nechce, aby jeho pekárna zamrzla v minulosti. Naopak. Vede ji velmi progresivním způsobem. Investuje do postupné modernizace celého areálu a také do jeho udržitelnosti, která mu pomáhá šetřit náklady, ale i přírodu. V pekárně tak najdete fotovoltaiku, LED žárovky, vozidla na zemní plyn, pec vybavenou rekuperací, vlastní vrt na vodu a čističku vody.
Pekárna Srnín v číslech
- 1956 rok vzniku
- 68 let staré recepty
- 208 zaměstnanců
„Velkým úspěchem je i digitalizace procesů ve výrobě, od zadávání objednávky po expedici, nic se nemusí dělat ručně na papíře, jak tomu bylo dřív. V rámci procesních modernizací jsme si zase vytvořili pevný režim, ve kterém fungujeme. Nic už se nedělá nahodile,“ vypočítává hrdě Josef Bukovský. Uvědomuje si, že proces modernizace nikdy nekončí, a proto má i rozsáhlé plány do budoucna. „Pořád je co zlepšovat a my chceme jít s dobou.“
Slovo tradice má pro něj hluboký význam. Hrdě ukazuje výrobky a povídá o jejich historii: „Na tento perník využíváme tradiční recept z roku 1956. Celý postup i přísady jsou naše výrobní tajemství.“
Co pro firmu znamená finanční zdraví
„Rozpočet firmy je jako rozpočet rodiny, jen jde o jiný typ investic. Pojem finanční zdraví pro nás po všech krizích posledních let slouží jako velký vykřičník, na co si dávat pozor. Nejsou to jen výkazy, které po nás chce banka. Je to zásadní položka pro hospodaření firmy. Kdyby naše pekárna neměla dobrou úroveň finančního zdraví, krize by ji smetly.“
Josef Bukovský také přiznává, že by se mu nedařilo tak dobře, kdyby za ním nestálo jeho 208 zaměstnanců. Oceňuje jejich přístup zejména v období zavádění procesních změn a digitalizace, která se jejich práce přímo dotkla. „Zaměstnanci vše přijali velice dobře a velmi se zasadili o to, aby se změny podařily,“ říká. Co svým lidem nabízí na oplátku? V areálu pekárny zřídil ubytovnu, aby si nemuseli dělat starosti s dojížděním, když k pekárně zrovna nezajíždí místní autobusy. Pekárna má také závodní jídelnu s výborným jídlem a každý rok pro své zaměstnance pořádá Den firmy. Někteří pracovníci jsou v pekárně už několik dekád, protože je kreativní práce a příjemné prostředí baví.
Jeho slova potvrzuje také bankéřka Petra Smetáková z regionálního korporátního centra České spořitelny v Českých Budějovicích: „Naše spolupráce s Josefem Bukovským začala v roce 2019, když se rozhodl odkoupit od tehdejších vlastníků stoprocentní podíl ve společnosti Pekárna Srnín. Josef Bukovský je velký vizionář, neustále má nové nápady, jak rozvíjet a zefektivňovat podnikání. Kromě pekárenského byznysu se zabývá dalšími aktivitami, na kterých se můžeme jako banka podílet, a je v nich úspěšný. Také si váží svých zaměstnanců a snaží se jim poskytnout vyhovující podmínky k práci včetně ubytování pro ně a jejich rodiny. Neustále objevuje nové trendy na trhu a snaží se v této činnosti posouvat dále.“
A kam se Josef Bukovský chodí inspirovat? Třeba na zahraniční veletrhy, a to i na ty velmi vzdálené třeba v Dubaji nebo Singapuru. „Vystavovali jsme i na prestižním veletrhu Gulfood 2024 v Dubaji, což je v současnosti největší potravinářský veletrh na světě. V těchto končinách jsou úplně jiné chuťové nuance než u nás,“ vypráví majitel pekárny, které se letos podařilo exportovat například několik tisíc velikonočních beránků do sousedního Rakouska.