ČEB loni snížila rizikové pohledávky o 90 procent. Hospodařila se ziskem 423 milionů korun

Česká exportní banka (ČEB) v loňském roce výrazně snížila podíl rizikových pohledávek ve svém portfoliu. V porovnání s rokem 2015 jejich podíl klesl o 90 %. Ke konci roku 2021 tak dosahoval objemu menšího než 5 %, což je nejnižší hodnota za poslední roky. 

Loni ČEB uzavřela hospodaření se ziskem 423 milionů korun před zdaněním. Vyplývá to výroční zprávy, kterou banka zveřejnila na svých stránkách.

„Razantním snížením rizikových pohledávek banka v loňském roce splnila svůj dlouhodobý cíl, kterým bylo vypořádání se právě s historickými problematickými úvěry. Banka přitom dokázala hospodařit se ziskem více než 400 milionů korun. Naším hlavním úkolem ovšem zůstává pomáhat ve spolupráci s komerčním bankovním sektorem českým exportérům získávat nové trhy, a na to se soustředíme“ vysvětluje předseda představenstva ČEB Daniel Krumpolc, který je ve funkci od letošního března. 

V loňském roce banka podpořila tuzemské exportéry v získání nových vývozních zakázek za více než 7 miliard korun. Letos ČEB očekává podporu nových vývozních zakázek v objemu přesahujícím 12 miliard korun. 

ČEB poskytuje českým vývozcům peníze a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové trhy. Banka vznikla v roce 1995. Od té doby podpořila přes 1800 obchodních případů ve více než 90 zemích světa v objemu přesahujícím 380 miliard korun. V současné době financuje například výstavbu letišť v Senegalu, největší projekt českých firem v Africe za poslední desetiletí a svým financováním se podílí například i na vývoji českého cvičného proudového letounu.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme