Centrální banka v Ghaně zavede nové bankovky

Guvernér centrální banky Ghany Dr. Ernest Yedu Addison oznámil zavedení ₵ 100 a ₵ 200 bankovek, které by se měly dostat do oběhu v nejbližších dnech.

Dle jeho slov by struktura nominálních hodnot bankovek měla odpovídat potřebám lidu. Doposud byla nejvyšší nominální hodnota bankovek ₵ 50, která v roce 2007 odpovídala 50$. V posledních letech nicméně došlo v důsledku vysoké inflace k devalvaci měny a bankovky s nízkou nominální hodnotou s sebou nesly náklady na operace v hotovosti, které zde převažují.

Nové bankovky budou též vybaveny novými ochrannými prvky, které by měly bankovky lépe ochránit před paděláním. I přes zavedení vyšších nominálních bankovek se bude centrální banka snažit o podporu rozšíření bezhotovostních plateb, které by v budoucnu  měly plně nahradit platby v hotovosti.

Cedi v prvním čtvrtletí roku 2019 prudce oslabilo, a to díky slabé poptávce po státních dluhopisech od zahraničních investorů, poklesu příjmů z vývozu, a díky společnostem usilujícím o repatriaci svých zisků a dividend a také zvýšené politické nejistotě před volbami  roku 2020. Slabší cedi v kombinaci s růstem úrovně soukromé spotřeby  vede ke dalšímu zvyšování spotřebitelských cen.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Akkře (Ghana). Autor: Robert Hrubý, DEK.

• Teritorium: Ghana
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme