Ceny hnojiv ve Vietnamu na historických maximech

Ceny umělých hnojiv vystoupaly ve Vietnamu na historická maxima. Světová banka očekává, že trend růstu cen bude pokračovat i v příštím roce.

Na vietnamském trhu se meziročně zvýšily ceny místních a dovážených hnojiv všeho druhu o 80 až 150 %. Vietnam ročně doveze hnojiva v hodnotě přes 20 mld. Kč.

Ilustrační fotografie

Zdražení tohoto, pro moderní zemědělskou výrobu nezbytného vstupního materiálu, je způsobeno především růstem cen surovin a energií. Prudce však narostly také náklady na přepravu. V Asii protipandemická opatření omezila i vlastní výrobu. Umělých hnojiv je na asijském trhu nyní nedostatek.

Eskalaci cen prohlubuje i zavedení zákazu vývozu hnojiv z Ruska a Číny. Obě země patřily k exportérům této komodity. V samotné Číně močovina letos zdražila o více než 200 %.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Podle vietnamského dovozce hnojiv Vinacam, zůstanou domácí ceny hnojiv nadále vysoké. Cena draselného prášku (síranu draselného) zůstane na vietnamském trhu stabilní, na úrovni 13 tisíc Kč/t. Draselné granule podražily na 17–18 tisíc Kč/t. Ceny hnojiv DAP se pohybují v rozmezí 23 až 25 tisíc Kč/t, přičemž domácí produkce hnojiv DAP zůstane nízká kvůli potížím s těžbou apatitové rudy (fosfátový minerál).

Zatímco zdražení umělých hnojiv ohrožuje ziskovost všech zemědělských prvovýrobců, jejich výrobci své marže minimálně udržely. Dokazují to jejich hospodářské výsledky – jsou nad očekávání dobré a v roce 2022 očekávají růst profitu.

Zisky vietnamských výrobců hnojiv (Vinachem, Lâm Thao Fertilizers & Chemicals, South Fertilizer, Điền Fertilizer) jsou letos dokonce o 150–750 % vyšší, než se plánovalo. Akcie firem Petrovietnam Fertilizer & Chemicals, Petro Việt Nam Cà Mau Fertilizer, Đức Giang Chemicals Group a Vinachem vzrostly letos v průměru o 200 %.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme