Ceny vepřového masa ve Vietnamu výrazně klesly, náklady raketově rostly

Kvůli tvrdému lockdownu ve Vietnamu nebylo možné během 3. čtvrtletí roku 2021 prodat cca 1/3 vepřového masa. Dovoz vepřového masa naopak vzrostl a ceny po rozvolnění pandemických opatření výrazně klesly.

Cena živé váhy se nyní pohybuje okolo 40 Kč/kg, což je poloviční cena ve srovnání se začátkem letošního roku.

Vietnam během prvních šesti měsíců letošního roku dovezl asi 70 000 tun vepřového masa a vepřových produktů. To jsou ale pouze 4 % z celkové spotřeby v zemi.

Výrobní náklady chovu prasat se pohybují aktuálně okolo 50 Kč/kg, takže dochází ke korekci velmi slušných hospodářských výsledků za první pololetí letošního roku. Rostly náklady hlavně na krmivo, pracovní sílu a dopravu. Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku se bude chov prasat i nadále potýkat s obtížemi v důsledku dopadu epidemie Covid-19 a cena vepřového masa zůstane nízká.

Přestože cena živého masa prudce klesla, cena vepřového masa u řezníků, na tradičních trzích a v supermarketech je stále vysoká i kvůli současným vyšším nákladům na dopravu a nákladům na prevenci epidemie.

Pro české exportéry je třeba doplnit informaci o rozdílných stravovacích návycích, z čehož plyne například to, že prasečí nožky, uši aj. mají na vietnamském trhu přibližně stejnou hodnotu jako vepřová panenka. Jedno konkrétní srovnání maloobchodních cen: vepřová plec 140 Kč / kg, vepřové kosti 120 Kč / kg.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.




• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí