Ceny zemědělců v červenci padaly. Mírně zlevňují také materiály ve stavebnictví

Meziměsíčně se opět snížily i ceny průmyslových podniků. Kdy se ale zlevňování výrazněji propíše do koncových cen pro spotřebitele, to zůstává otázkou.

Náklady zemědělců rychle padají. V červenci klesly meziměsíčně ceny zemědělských výrobců o čtyři procenta. Meziročně to bylo dokonce o 14,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Klesly především ceny obilovin, olejnin, mléka, vajec, drůbeže a skotu.

Cena obilovin klesla v červenci v zemědělství o 5,8 procenta.

„Jde o třetí výrazný pokles v řadě a současně o významnou změnu trendu ve vývoji cen zemědělských komodit, neboť minulý rok v létě dosahoval růst těchto cen až 40 procent,“ připomíná Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic. „Ceny výrobců se propisují do cen v obchodech se zpožděním a ovlivňují je i další faktory, nicméně první signály, že ušetří i spotřebitelé, se již objevují,“ dodal.

Například u pečiva ale platí zatím opačný trend. „Ceny obilovin výrazně klesly, zároveň se oproti loňskému roku zlepšila situace ohledně energií i pohonných hmot. Mělo by tedy docházet ke snižování cen pečiva na pultech obchodů. Zákazníci si však v červenci museli meziročně připlatit 4,50 koruny za kilogramový bochník chleba,“ podotýká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ceny v průmyslu brzdí už od začátku roku

Pozvolné zklidnění zažívá také průmysl. „Ceny průmyslových výrobců i v červenci meziměsíčně poklesly, byť tentokrát pouze o jednu desetinu, jak očekával trh. Meziročně vzrostly ceny o 1,4 procenta, což je výsledek přesně mezi naší a tržní prognózou. Růst cen průmyslových výrobců tak nadále zpomaluje a jedná se o nejnižší hodnotu od začátku roku 2021,“ shrnuje Martin Kron, analytik ze skupiny Raiffeisenbank.

Průmyslovým firmám výrazně zlevnily mimo jiné dodávky koksu.

Petr Kymlička uvádí, že jde již o desáté zpomalení meziročního růstu indexu cen výrobců v řadě měsíců za sebou. „Opět je dobré si připomenout, kde byly ceny průmyslových výrobců v loňském létě – tehdy totiž atakovaly 30procentní meziroční růst. Z toho je nejlépe vidět, jak je současných 1,4 procenta výrazným přibrzděním; i to je další faktor, který přispívá k očekávání poklesu inflace,“ uvedl.

Práce ve stavebnictví zatím zůstává drahá

Ceny stavebních prací se meziměsíčně podle odhadů zvýšily o 0,1 procento, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,9 procenta. Meziročně se ale podle odhadů Českého statistického úřadu cena práce zvýšila o 4,8 procenta a ceny materiálů byly vyšší o 0,9 procenta.

(tos)

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme