Zdroj: CzechTrade

Černá Hora chce do roku 2030 zprovoznit nové dálnice a rychlostní silnice

Premiér Černé Hory Milojko Spajić avizoval, že do roku 2030 bude dokončena výstavba obou dálnic a dále také čtyř rychlostních silnic.

Pro všechny tyto komunikace vyhlásil na leden veřejný tendr na koncepční řešení, přičemž v roce 2025 by mohla být vypsána i výběrová řízení na výstavbu.

Ilustrační fotografie

Už v lednu bude vyhlášeno šest veřejných soutěží na přípravu koncepčního řešení zbývajících úseků dálnice Bar-Boljara, Jadransko-Jónské magistrály a také pokud jde o rychlostní silnici Bijelo Polje – Pljevlja – Sarajevo (Bosna a Hercegovina), Bar – Ulcinj – Albánie, dále obchvaty kolem Budvy – Luštica – Chorvatsko a Andrijevica – Peć (Kosovo).

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Všechna koncepční řešení budou muset být hotová maximálně do 10 měsíců, tedy rok, aby v roce 2025 byla na všechny tyto projekty vyhlášena výběrová řízení. Podle něj může stát financovat kapitálový rozpočet částkou 900 milionů eur ročně.

Premiér předpokládá, že pokračování výstavby dálnice začne a přelomu let 2025 a 2026. „Černá Hora už nemá čas čekat. Je velmi důležité, aby dálnice byla postavena v rekordním čase. Potřebujeme zrychlený vývoj. Tím se vyřeší všechny problémy se silničním dopravním spojením Černé Hory,“ uvedl předseda vlády.

Připravil kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Černá Hora.
Zdroj: Antenam.net

• Teritorium: Černá Hora | Evropa | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Investice

Doporučujeme