Černá Hora chystá novou solární elektrárnu

Černá Hora se chystá vybudovat novou solární elektrárnu. Jak oznámilo vedení opštiny hlavního města Černé Hory Podgorice, výběrové řízení na její výstavbu bude vypsáno v druhé polovině roku 2019.



Idea projektu vznikla již v roce 2016, a to především z důvodu rostoucího množství obyvatel hlavního města a stále častějším problémům s dodávkami elektrického proudu. Tehdejší vedení města se rozhodlo zabývat jinými prioritami, a tak došlo k odkladu přípravy a implementace projektu. V roce 2018 byla dokončena studie vhodných míst pro výstavbu a následně byla vybraná lokalita v katastru obce Velje Brdo, která patří do opštiny Podgorica. Oblast je zalesněná a má asi 69 hektarů. Půjde o druhou největší sluneční elektrárnu v Černé Hoře. Výstavba zatím největší černohorské solární elektrárny byla započata na počátku roku 2019.

Kompletní projektový plán je dostupný v černohorském jazyce na webových stránkách opština Podgorica.

Celkový rozpočet na výstavbu elektrárny, včetně vybudování hydrotechnické a telekomunikační infrastruktury, povrchových úprav a zajištění dopravní infrastruktury, je téměř 76 mil. EUR.

Tendr bude otevřen i zahraničním firmám. Podmínkou pro účast bude doložení zkušenosti z oblasti solární energetiky, respektive výstavby solárních elektráren.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Podgorici (Černá Hora). Autorka: Jana Kálmán, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Černá Hora | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme