Čerstvá zásilka pšenice pro Libanon

Libanon očekává tento týden od Ukrajiny a Ruska celkem 35 000 tun pšenice, potvrdilo sdružení libanonských mlýnů agentuře Reuters dne 13. července 2022.

To významně zmírní akutní nedostatek pšenice v zemi. V minulém týdnu, vzhledem k nedostatku pšenice, se poprvé od vypuknutí války na Ukrajině projevil v Libanonu nedostatek chleba pita, jakožto základní potraviny pro arabské obyvatelstvo.

Ilustrační fotografie

Mouka se kvůli nedostatku začala prodávat na černém trhu, a to třikrát dráž než je státem stanovená maloobchodní cena. Pšenice se bude dovážet z ukrajinských říčních přístavů Reni a Izmail a ruského přístavu Rostov na Donu.

Ukrajinské velvyslanectví v Libanonu v tomto týdnu potvrdilo agentuře Reuters, že Ukrajina obnovuje vývoz pšenice do Libanonu, zejména prostřednictvím přístavu Reni. Není to poprvé, co Ukrajina poskytla v letošním krizovém období Libanonu pšenici. V březnu 2022 Libanon obdržel 11 000 tun ukrajinské pšenice zprostředkovaně přes turecký přístav Iskanderun.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí

Doporučujeme