Češi dodali stovky traktorů do Ghany

Konsorcium českých firem vyvezlo 520 traktorů do Ghany. Dodávka zahrnuje 300 víceúčelových minitraktorů pro drobné zemědělce a 220 čtyřkolových kompaktních traktorů značky Cabrio pro středně velké zemědělce.

Ghanské ministerstvo potravin a zemědělství poskytne traktory malým a středním farmářům, které se snaží podpořit programem „Sázení pro potraviny a pracovní místa“. Finálním dodavatelem traktorů byla česká firma Knights, která v Ghaně dlouhodobě působí. Mimo jiné zajišťuje export traktorů, jež vyrábí další tuzemské společnosti Vari a Šálek.

Ghanští zemědělci traktory získají se 40% slevou. Dotovaný traktor Cabrio pro plantážní farmy, které se zabývají pěstováním manga a citrusů, tak bude zemědělce stát v přepočtu zhruba půl milionu korun. Traktor Cabrio II, jenž je určen pro pěstování rýže, vyjde na 600 tisíc korun.

Český podnikatel s ghanskými kořeny Karl Laryea, který je spolumajitelem a ředitelem firmy Knights, webu Export.cz upřesnil, že víceúčelové minitraktory mají 15letou životnost a kapacitu na orbu fotbalového hřiště za hodinu s jedním litrem benzínu. Traktory byly speciálně navrženy tak, aby pomohly zemědělcům postoupit od metod „surového“ k mechanizovanému zemědělství.

„Multifunkční minitraktory jsou prvním krokem k zemědělské mechanizaci pro malé farmáře, kteří obdělávají svá pole o rozměru dvou nebo tří hektarů,“ uvedl Karl Laryea.

Ghanská vláda vyzývá zemědělce ke sdílení zdrojů a doporučuje jim, aby vytvářeli družstva, která budou mít dostatek financí na nákup traktorů. Farmáři by se tak mohli do budoucna vyhnout časovým skluzům v rámci zemědělských prací. Problémům v minulosti čelili zvláště pěstitelé rýže, kteří nedokázali dokončit sklizeň včas a potýkali se tak se značnými finančními ztrátami.

Projekt dodávky traktorů se zrodil před více než dvěma lety, kdy zástupci ghanských institucí podepsali s Českou exportní bankou úvěrovou smlouvu na dodávku zemědělské techniky. Peníze byly rozděleny do dvou tranší, přičemž první tranše byla použita na pořízení 220 kompaktních traktorů, zatímco druhá tranše na nákup 300 víceúčelových minitraktorů.

Firma Knights úspěšně podniká na ghanském trhu už více než 20 let. Kromě dodávek zemědělské techniky tato společnost v minulosti úspěšně dokončila různé projekty v oblasti dopravy, výroby a služeb.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Akkře (Ghana). Autor: Robert Hrubý, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Ghana
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme