Češi inspirují svět mapou na domácí šití roušek

V polovině března spustili dobrovolníci z Česko Digital online mapu DámeRoušky.cz, která spojuje domácí výrobce roušek s těmi, kteří je potřebují. Stránky projektu už navštívily statisíce lidí. O úspěchu map dnes píší média od Argentiny po Vietnam.

Portál Kudyznudy.cz patří mezi nejvyhledávanější české volnočasové servery. Díky desítkám tisíc bodů zájmu a denně aktualizovaným informacím má co nabídnout, ať už hledáte tip na rodinný výlet do přírody nebo chcete vyrazit ve městě za kulturou.

Pomoc proti pandemii zdarma

Český startup Mapotic nabízí na pomoc v boji s pandemií veškeré služby zdarma. Medializace úspěšného českého nápadu navíc přinesla zájem o podobné projekty v zahraničí.

V mezinárodním koordinačním kanálu mapoticmapsvscovid-19.slack.com se podařilo propojit týmy z již 10 zemí. Ti budují svá řešení inspirované českým projektem DámeRoušky.cz za využití platformy Mapotic.

Tento týden spustilo projekt „Maske Für Dich“ Německo, včera odstartovala kampaň Brazílie s „Mascara para todos“, v přípravě ke spuštění je Itálie, Španělsko, Chorvatsko, Polsko nebo Austrálie.

„Poslední týdny byly celkem hektické. S dobrovolníky z jednotlivých zemí jsme pomohli s vytvořením překladů Mapotic do několika dalších jazyků a pomáháme s koordinací projektů a přenosem zkušeností od české komunity do jednotlivých týmů,“ popisuje Martin Hassman, jeden ze zakladatelů DámeRoušky.cz.

Snadno koordinovat dobrovolníky může každá země

V každé zemi je jiná situace, ale potřeba spojovat poptávku s nabídkou či koordinovat dobrovolníky pomocí map je všude podobná. Mapových projektů vzniklo nespočet.

Výhoda českého startupu ale spočívá v tom, že umožňuje do map zapojit jednotlivé lidi, kteří mohou vkládat místa, upravovat v nich informace nebo se navzájem kontaktovat. Tisícovky českých švadlen a lidí, kteří začali vyrábět roušky, tak mohly v mapě dle vývoje snadno nastavovat volné kapacity nebo stop stav při domácí výrobě.

„Na platformě Mapotic pracujeme několik let. Vznikla spousta skvělých projektů v soukromém i neziskovém sektoru. A s nynější pandemií se ukazuje, jak šikovný může být podobný nástroj pro rychlý start projektů pro spojování potřeb a nabídky, organizaci dobrovolníků na pomoc seniorům či třeba mapování oblastí uzavřených do karantény. Důležité je, že přes mapu se mohou lidé kontaktovat a propojovat. Od zahraničních týmů navíc dostáváme skvělý feedback, jak službu dále posouvat a upravovat, aby mohla fungovat v různých kulturních podmínkách či legislativních nastaveních,“ dodává Gajdorus.

Co bude po koronaviru?

V následujících dnech by měly být spuštěny projekty v dalších zemích a zakladatelé projektu už vymýšlejí, co s mapami bude, až opadne akutní potřeba nošení domácích roušek.

Některé projekty jsou koncipovány obecněji na poskytování pomoci či podporu pomoci lidem v nouzi či dlouhodobější komunitní a dobrovolnické mapovací projekty. Některé projekty mohou vyrůst do samostatné mobilní aplikace apod.

Mapotic již připravuje pro ČR s organizací Fandi Mámám aplikaci Fandimat, která bude propojovat matky samoživitelky či lidi v materiální nouzi s dárci. Asociace společensky odpovědných firem rovněž využívá Mapotic pro provoz své aplikace „Dobromappka“, která mapuje odpovědné firmy a nyní přidala adresář firem nabízejících pomoc s Covid-19 apod.

„Těší nás, že Mapotic může být prospěšný, a to, co zafungovalo v ČR, se daří i v zahraničí. Máme před sebou ale ještě velký kus práce. Vedle dobročinných projektů pracujeme na vizualizaci dat z oblasti internet of things, trackovacích aplikacích a zkoumáme další oblasti, kde se budou chytré mapy hodit v nové post-pandemické éře hodit,“ dodává Gajdorus.

Kdo se v ČR inspiroval?

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby | Zdravotnická technika

Doporučujeme