Češi se podíleli na stavbě unikátní budovy v Dánsku. Na střeše se dá lyžovat

Česká společnost Sipral navrhovala a zajišťovala komplexní opláštění jedné z nejmodernějších budov v celém Dánsku. Architektonicky a ekologicky unikátní budova, na které je i sjezdovka, byla nedávno otevřena veřejnosti.

Budova spalovny Amager Bakke od dánských BIG Architects slouží i jako místo pro sport a rekreaci. Na její zkosené střeše se dá lyžovat na umělém povrchu. V rovinatém Dánsku, jehož  nejvyšší kopec Möllehöj dosahuje výšky jen 170 metrů nad mořem, si jinde nezalyžujete.

Zelený kopec s technologickým unikátem

Budova umožnuje i další aktivity jako horolezectví, či pěší turistiku. Povrch je speciálně upraven, rostou na něm i tráva i stromy.

Amager Bakke je přitom schopna zpracovat přes 400 000 tun odpadu ročně a může dodávat nízkouhlíkovou elektřinu bezmála 550 000 obyvatelům a teplo celkem 140 000 domácnostem Kodaně. Cena unikátní stavby je zhruba 4 miliardy dánských korun (15 miliard českých korun).

„Z našeho pohledu je nutné přinášet do projektů něco zcela originálního. U spalovny Amager Bakke je to právě sjezdovka na střeše budovy. Předpokládali jsme, že právě o tom se bude po celém světě mluvit. Více než technické řešení spalování odpadu všechny zajímají tyto detaily. Naším záměrem bylo, aby ji lidé, kteří přijedou do Kodaně, chtěli vidět a aby na ni pak i vzpomínali,“ popisuje spalovnu architekt Claus Hermansen ze studia BIG Architects.

„Projekt sám o sobě má několik „wow“ efektů. První wow vzbuzuje fasáda. Naše „bricky“ vytváří nádherné grafické efekty, ze kterých nemůžete spustit oči. Druhý wow efekt vám podlomí kolena při vstupu do interiéru spalovny. Je to technologický úlet, gigantické ocelové město od Julese Vernea. Proces spalování činí z Amager Bakke jednu z nejekologičtějších spaloven světa,“ přidává se k Hermansenovi člen představenstva Sipralu Radim Koštial. 

„BIG přišli s návrhem zainvestovat bláznivou myšlenku a povýšit spalovnu na genius loci, na dominantu města. Přidaná hodnota je nevyčíslitelná a pro jiné země nepředstavitelná,“ dodává Koštial.

Lákadlo pro turisty

A co si o unikátní budově v Dánsku myslí Ondřej Pekárek, autor dokumentu o Amager Bakke? „Spalovna je vzdušnou čarou jen pár kilometrů od centra města, je vidět od sochy Malé mořské víly, od Královského paláce i od opery. Fasáda během denní doby několikrát změní barvu. Musel jsem proto během dne najezdit na kole mnoho desítek kilometrů, abych zachytil ten pravý záběr. V den otevření sjezdovky jsme pak dostali šanci mít ji pro natáčení celou pro sebe. Překvapením pro zkušené lyžaře bylo, že sjezdování na umělém povrchu, který BIG Architects zvolili, se blíží lyžování na sněhu. Výjimečnost podtrhují výhledy na moře. Takový zážitek nabízí jen velmi málo míst na světě.“  

Pro Amager Bakke Sipral dodával komplexní vnější opláštění budovy a speciální prosklenou vnitřní příčku oddělující administrativní část od části provozní. Funkční fasádní plášť se skládá z modulové fasády administrativní části, kde jsou vysoké nároky na tepelné a akustické parametry, z modulové fasády provozní části budovy a z vodotěsného fasádního pláště tipping hall. Celý povrch budovy, tedy výše zmíněné typy fasád a betonové konstrukce hlavní stavby, je krytý druhou, estetickou vrstvou skládající se z cca 3 250 kusů kazet vyrobených z přírodního hliníku.

Součástí fasádního pláště je i přesah fasády nad úroveň střechy, který plní jak bezpečnostní funkci zábradlí, tak ochranu proti větru pro návštěvníky pohybující se po veřejně přístupném povrchu střechy. Speciální vnitřní příčka musí splňovat vysoké požární a akustické parametry a slouží k oddělení kancelářských prostor od provozu.

Součástí dodávky byly i hlavní vstupy do objektu, který tvoří atypická prosklená fasáda, a ostatní vstupní dveře do objektu a různé typy vjezdových vrat. Zajímavým prvkem opláštění celého projektu je instalace zeleně na horním povrchu obkladových hliníkových kazet v prostoru administrativní části objektu a v části přiléhající ke sjezdovce na severní fasádě.

Sipral je přední český dodavatel obvodových plášťů budov ze skla a lehkých kovů. Společnost vznikla v roce 1991 a od samotného počátku se věnuje progresivním stavebním technologiím. V Dánsku se podílela na jednom z nejunikátnějších evropských stavebních projektů.

• Teritorium: Česká republika | Dánsko
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme